Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Μπηχτές» Μέρκελ στον Κέρι για την NSA

Δυσαρέσκεια από το Βερολίνο για τις παρακολουθήσεις

merkel-G20-1024x743-e13786619236761

Την επιθυμία του για «γύρισμα σελίδας», μετά τη δύσκολη περίοδο των τελευταίων μηνών στις σχέσεις Γερμανίας και ΗΠΑ, λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων της NSA, εξέφρασε σήμερα ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, με την καγκελάριο Μέρκελ να δηλώνει αισιόδοξη όσον αφορά στην εύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων πάνω στο θέμα.

O κ. Κέρι, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, επέμεινε ότι βρίσκεται στην Γερμανία προκειμένου να βοηθήσει ώστε «να στρέψουμε την προσοχή μας στο μέλλον και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη που χαρακτήριζε πάντα τις διμερείς σχέσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι δύο χώρες θα καταλήξουν σε συμφωνία «μη-κατασκοπείας», ο κ. Κέρι σημείωσε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος Μέρκελ και ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών συζητούν προκειμένου να βρεθεί λύση.

Παραδέχθηκε βέβαια ότι τα τεχνικά ζητήματα δεν είναι εύκολα, αλλά τόνισε ότι και οι ΗΠΑ, όπως η Γερμανία, είναι προσηλωμένες στην προστασία της ιδιωτικής σφαίρας.

Από πλευράς της, η Άγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι οι όποιες διαφορές απόψεων δεν μπορούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις σχέσεις των δύο χωρών – ωστόσο, τόνισε ότι οι διαφορές αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν ανοιχτά.

By