Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Μπηχτή» Αθανασίου στη Ρωσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στην Μόσχα ο υπουργός Δικαιοσύνης για τη συνεργασία Ρωσίας – ΕΕ

athanasiou

Αιχμές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στη Μόσχα για την καλύτερη συνεργασία της χώρας με την ΕΕ, με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας της Ένωσης από την Ελλάδα.

Ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι καταδικάζει τα πρόσφατα γεγονότα στη Ρωσία όπως στο Βόλγκογκραντ και το Πιατιγκόρσκ, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο διάλογος επί ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με τη Δικαιοσύνη βρίσκεται στις προτεραιότητες της ημερήσιας διάταξης της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας.

«Η ελληνική προεδρία υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που σχετίζονται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών αρχών, που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο των κοινωνιών μας και της αμοιβαίας συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας», δήλωσε ο κ. Αθανασίου, ο οποίος δεν παρέλειψε να ασκήσει και κριτική, λέγοντας: «Η ΕΕ θα επιθυμούσε να δει περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την υφιστάμενη κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ρωσία».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, χαρακτήρισε «παράγοντα υψίστης σημασίας» την δικαστική συνεργασία των δύο πλευρών σε ποινικές υποθέσεις για την αντιμετώπιση του εγκλήματος που δεν γνωρίζει σύνορα, και ιδιαίτερα του οργανωμένου εγκλήματος. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχει μεγάλη σημασία η κατοχύρωση υψηλού βαθμού προστασίας δεδομένων στην όποια μελλοντική συμφωνία καθώς και στην όλη συνεργασία Ε.Ε.-Ρωσίας.

Γενικότερα το ζήτημα της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αποτελεί βασική προτεραιότητα για τα κράτη-μέλη της ΕΕ και την Προεδρία, που οφείλουν να ανταποκριθούν στις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την επαρκή προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων τους.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή μας συνάντηση θα συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας στον χώρο της Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης», κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By