Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μπλόκο σε έμβασμα 150.000€ ομογενή κροίσου

Πώς «πάγωσαν» χρήματα του δισεκατομμυριούχου Τέλη Μυστακίδη προς συγγενή του στην Αθήνα,ο οποίος χρειαζόταν άμεσα ρευστό για να χειρουργηθεί

Είναι πλουσιότερος από τον Σπύρο Λάτση και τον Φίλιππο Νιάρχο, αλλά η ελληνική γραφειοκρατία σε ένα ρεσιτάλ τυπολατρίας τού μπλόκαρε ένα έμβασμα 150.000 ευρώ.

mistakidis

 Μπορεί οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας τρία χρόνια μετά την παράδοση της λίστας Λαγκάρντ να ψιθυρίζουν τώρα δειλά-δειλά ότι είναι κοντά στο να εισπράξουν λίγα χρήματα, μπορεί να μην υπάρχουν λεφτά για φορο-ελέγχους μετά τις 10 το βράδυ, αλλά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής πιάσανε τον πιο πλούσιο Ελληνα, o οποίος παρεμπιπτόντως δεν ζει στην Ελλάδα.

Ο λόγος για τον Αριστοτέλη (Τέλη) Μυστακίδη, τον οποίο το «Forbes» τοποθετεί 418ο στη λίστα των 1.226 δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, θέση που τον αναδεικνύει στον πλουσιότερο Ελληνα στον κόσμο. Αυτόν τον άνθρωπο -και την οικογένειά του- βρήκε η ελληνική διοίκηση να ταλαιπωρήσει, μπλοκάροντας το έμβασμα των 150.000 ευρώ που έστειλε από το εξωτερικό σε συγγενή του στην Αθήνα επειδή είχε ανάγκη να χειρουργηθεί!

Τα 150.000 ευρώ στάλθηκαν στις καλένδες του ελέγχου των Αρχών και ο συγγενής του Έλληνα κροίσου αναγκάστηκε να ζητά δεξιά και αριστερά δανεικά για να καλύψει την επείγουσα ιατρική του ανάγκη.

Ο Μυστακίδης, που ζει μόνιμα μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας, παρακολουθούσε αποσβολωμένος τον παραλογισμό της ελληνικής γραφειοκρατίας και την απίστευτη ταλαιπωρία του συγγενή του, τον οποίο προσπάθησε να βοηθήσει.

Σοκαρισμένος από τον παραλογισμό, μιλώντας σε Ελληνα αξιωματούχο για την ακραία περιπέτειά του λέγεται ότι μεταξύ άλλων σχολίασε: «Και μετά λένε στην Ελλάδα ότι θέλουν και επενδύσεις».

Συναντήσεις στο Μαξίμου

Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνας κροίσος, ανώτατο στέλεχος και μεγαλομέτοχος του κολοσσού Glencore, το τελευταίο διάστημα έχει έρθει στην Ελλάδα τουλάχιστον δύο φορές, όπου είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Glencore δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό λόγω του αντικειμένου της, αν και είναι ένας πολυεθνικός κολοσσός ανάλογος της Nestlé, της Credit Suisse, της Roche κ.ά. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας μεταλλευμάτων και πρώτων υλών στον κόσμο.

Παλαιότερα την αποκαλούσαν «Goldman Sachs των εμπορευμάτων», καθώς δραστηριοποιείται σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, ΗΠΑ, Αυστραλία και Ασία. Εχει παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες, απασχολεί 53.000 άτομα, εκ των οποίων περίπου 3.000 στα κεντρικά του ομίλου, στο Μπάαρ, κοντά στη Λουκέρνη της Ελβετίας.

Η Glencore ανήκει στα στελέχη της, ή καλύτερα στα μεγαλοστελέχη που μοιράζονται τα κέρδη ανάλογα με τις επιτυχίες που έχει ο καθένας. Σε δεύτερο επίπεδο υπάρχουν διευθυντικά στελέχη που γυρίζουν ανά τον κόσμο για να κλείσουν συμφωνίες αγοροπωλησίας εμπορευμάτων.

Η εταιρεία ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 1974 ως Marc Rich & Co. Ο Μαρκ Ριτς κατηγορήθηκε το 1983 ότι έσπασε το εμπάργκο του ιρανικού πετρελαίου και βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες φοροδιαφυγής. Υποχρεώθηκε να μετοικήσει στην Ελβετία και το 1994 πούλησε την εταιρεία στα στελέχη του κι έτσι γεννήθηκε η Glencore.

Εναν χρόνο πριν πουλήσει, ο δαιμόνιος Αμερικανός επιχειρηματίας έχει ανακαλύψει τον Τέλη Μυστακίδη , τον οποίο προσλαμβάνει στην εταιρεία του ως επικεφαλής των επενδύσεων στα μέταλλα. Ο Μυστακίδης, που ήταν ήδη καταξιωμένο στέλεχος, θα λάμψει και στην Glencore, και έναν χρόνο αργότερα, όταν ο Ριτς θα υποχρεωθεί να πουλήσει, αποκτά το 6% της εταιρείας.

Οταν η Glencore το 2010 εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, σήκωσε από την αγορά το ποσό-ρεκόρ των 11 δισεκατομμυρίων. Ο Μυστακίδης θεωρείται σήμερα ο κορυφαίος trader βιομηχανικών μετάλλων και μαζί με τους συνεργάτες του διαχειρίζεται το τμήμα χαλκού, ψευδαργύρου και μολύβδου της εταιρείας.

Το προσωπικό του γραφείο είναι στο Παρίσι όπου και ζει όταν δεν είναι στα κεντρικά της Glencore στο Μπάαρ. Αυτού του ανθρώπου πήγαν οι ελληνικές αρχές και μπλόκαραν το έμβασμα των 150.000 ευρώ.

Λίγο πάνω από 50 ετών, ο Μυστακίδης είναι Ελληνας -στο σπίτι του λέει ότι μιλάνε ελληνικά-, αλλά και ένας πραγματικός κοσμοπολίτης: γεννήθηκε στη Ρώμη, όπου ο πατέρας του εργαζόταν στα Ηνωμένα Εθνη ως επιστημονικός σύμβουλος στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού, μετακόμισε στη Βρετανία, από την οποία πήρε και την υπηκοότητα, και σπούδασε στο London School of Economics.

Κοφτερό μυαλό, ο νεαρός Μυστακίδης που μιλάει έξι γλώσσες προσλήφθηκε στο τμήμα παραγώγων της Gargill. Ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία και έπειτα από έξι χρόνια καριέρας συνάντησε τον Ριτς. Πήρε μεταγραφή στην εταιρεία του και έφθασε στην κορυφή της Glencore, με περιουσία που υπολογίζεται σήμερα στα 2,8 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, να που ήρθε η ώρα να συναντήσει και τον παραλογισμό της ελληνικής διοίκησης.

…αλλά ετοιμάζουν σχέδιο επιστροφής κεφαλαίων με ρεαλιστική φορολόγηση. Στόχος η ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και της οικονομίας σε κλάδους που συμβάλλουν στην ανάπτυξη

Φορολογικά κίνητρα για να επιστρέψουν τα χρήματα από τα σεντούκια και τις τράπεζες του εξωτερικού μελετά η κυβέρνηση. Ο στόχος είναι τα χρήματα που βρίσκονται σήμερα εκτός αγοράς, εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος, να επιστρέψουν στις τράπεζες και γενικότερα στην οικονομία ενισχύοντας τη ρευστότητα.

Το συγκεκριμένο μέτρο που επιδιώκεται να προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση τον προσεχή Φεβρουάριο δεν θα έχει σχέση με τις παλαιότερες ρυθμίσεις φορολογικής αμνηστίας. Αλλωστε και να επιθυμούσε το υπουργείο Οικονομικών μια τέτοιου τύπου ρύθμιση, δεν θα μπορούσε να την περάσει καθώς η τρόικα είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε συζήτηση για φορολογική αμνηστία.

Στο υπουργείο Οικονομικών οι συνεργάτες του κ. Γιάννη Στουρνάρα εντάσσουν το συγκεκριμένο μέτρο στον κατάλογο των φορολογικών κινήτρων που σχεδιάζουν να προωθήσουν με τον νέο χρόνο. Το μέτρο αφορά κυρίως όσους κατέχουν μετρητά ή έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό.

Με την κατάρτιση του Περιουσιολόγιου -μια ρύθμιση στην οποία επίσης επιμένει ιδιαίτερα η τρόικα- τα χρήματα αυτά θα μείνουν αποκλεισμένα, στο περιθώριο της οικονομικής δραστηριότητας.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να δώσει μια ρεαλιστική δυνατότητα στους πολίτες, ώστε τα χρήματα αυτά να ενσωματωθούν στην επίσημη οικονομία. Το συγκεκριμένο φορολογικό κίνητρο δεν θα είναι μόνιμο αλλά θα ισχύσει μέχρι την οριστική κατάρτιση του Περιουσιολόγιου.

Θα αποτελεί τη λογική διέξοδο, τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες ώστε να κατοχυρώσουν τα συγκεκριμένα κεφάλαια.

Αποφυγή του μονοψήφιου συντελεστή

Απόφαση για τον συντελεστή με τον οποίο θα φορολογηθούν τα κεφάλαια που θα ενσωματωθούν στην οικονομία δεν έχει ληφθεί ακόμη. Ωστόσο, πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να αποφύγει έναν μονοψήφιο συντελεστή που θα προκαλούσε τη σφοδρή αντίδραση της τρόικας επειδή θα έδινε στο μέτρο έντονο χαρακτήρα φορολογικής αμνηστίας.

Ταυτόχρονα, όμως, το υπουργείο θέλει να αποφύγει και τη θέσπιση ενός συντελεστή, π.χ. 45%, ο οποίος είναι αποτρεπτικός καθώς ο πολίτης ουσιαστικά βάζει συνέταιρο στα χρήματά του το Ελληνικό Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό -και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση- ένας συντελεστής της τάξεως του 10%-12% θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για να προχωρήσει το μέτρο.

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι το φορολογικό κίνητρο θα δοθεί για χρήματα που αποκτήθηκαν με νόμιμα μέσα, αλλά υπάρχει φορολογική παράβαση και δεν θα αποτελέσει μέσον για να νομιμοποιηθούν κεφάλαια από έκνομες δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και οι κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε όσοι κάνουν χρήση των διατάξεων να μην έχουν νομικές εκκρεμότητες με τις Αρχές λόγω του γενικότερου νομοθετικού πλαισίου για τη φοροαποφυγή.

Το νομοσχέδιο για τα φορολογικά κίνητρα εντάσσεται σε μια προσπάθεια αφενός να εκλογικευτεί το σύστημα και αφετέρου να συγκεντρωθούν οι αρμοδιότητες για τη φορολογική βάση στον υπουργό Οικονομικών και μόνο. Σήμερα διάφορα υπουργεία (Εξωτερικών κ.ά.) διαχειρίζονται επιμέρους φορολογικά θέματα που ανήκουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων τους.

Ο στόχος είναι οι διατάξεις να είναι έτοιμες τον Φεβρουάριο. Πέραν των ρυθμίσεων για τα χρήματα που είναι εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για αλλοδαπούς που αγοράζουν κατοικίες στην Ελλάδα αλλά και για επιχειρηματίες ή επιχειρήσεις που μετεγκαθίστανται στην Ελλάδα.

Ουσιαστικό αποτέλεσμα

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει τα φορολογικά κίνητρα που θα θεσπίσει με το νομοσχέδιο να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα και να μην εξυπηρετούν πελατειακές σχέσεις.

Γι’ αυτό και το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου είναι εστιασμένο σε κίνητρα τα οποία απευθύνονται σε κλάδους της οικονομίας που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ή κλάδους όπου η χώρα έχει σημαντικό πλεονέκτημα ή γενικότερα τομείς της οικονομίας που έχουν μεγάλη συμβολή στην απασχόληση.

Για τη σύνταξη του νομοσχεδίου ακολουθείται από το υπουργείο Οικονομικών μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα προσέγγιση.

Συγκεκριμένα επιλέχθηκαν οι κλάδοι με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ (βιομηχανία, ναυτιλία, τουρισμός, τηλεπικοινωνίες, χρηματοπιστωτικός τομέας κ.ά.) και ζητείται από εκπροσώπους τους να καταγράψουν και να προτείνουν:
■ Τα τρία μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν σήμερα στη δραστηριότητά τους, είτε αφορούν αμιγώς φορολογικά θέματα, είτε διοικητικά ζητήματα.
■ Τα τρία σημαντικότερα κίνητρα φορολογικού χαρακτήρα που πιστεύουν ότι πρέπει να νομοθετηθούν από την Πολιτεία.
■ Τα τρία κίνητρα ή τις ρυθμίσεις που αφορούν τον κλάδο τους, είναι θεσμοθετημένα αλλά πιστεύουν ότι δεν αποδίδουν.
Η επεξεργασία των συγκεκριμένων προτάσεων που θα διατυπώσει ουσιαστικά η αιχμή της ελληνικής επιχειρηματικότητας θα αποτελέσει και τον κορμό του νομοσχεδίου για τα φορολογικά κίνητρα. Ο στόχος είναι οι ρυθμίσεις να είναι αποτελεσματικές, να εκλογικευτεί το σύστημα και ταυτόχρονα να απλοποιηθεί με την κατάργηση των γραφειοκρατικών δαιδάλων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By