Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Μπλόκο» ΣτΕ στις μεταθέσεις των Διοικητικών Δικαστών

Το ΣτΕ έβαλε φρένο και στην κινητικότητα στο χώρο των δικαστηρίων

dikasthrio-thumb-large

«Μπλόκαρε» η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις συνεχείς μεταθέσεις των Διοικητικών Δικαστών, ενώ παράλληλα «φρενάρισε» το θεσμό της κινητικότητας στο χώρο των δικαστηρίων.

Ειδικότερα, η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2/2014 απόφασή της έκρινε αντισυνταγματική τη νέα πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που αφορά στις μεταθέσεις των Διοικητικών Δικαστών.

Αναλυτικότερα, με το άρθρο 12 του νόμου 4229/2014 προβλέπεται ότι μετάθεση δικαστικού λειτουργού δεν επιτρέπεται πριν από τη συμπλήρωση υπηρεσίας ενός έτους στην πόλη που τοποθετήθηκε.

Σύμφωνα με το παλαιό νομοθετικό καθεστώς δεν μπορούσε να μετατεθεί δικαστής αν δεν είχε συμπληρώσει δύο χρόνια παραμονής στην ίδια πόλη.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι η επίμαχη διάταξη που προσβλέπει ότι μετά από ένα χρόνο παραμονής ενός δικαστή σε μία πόλη μπορεί να μετατεθεί, είναι αντίθετη στο άρθρο 73 του Συντάγματος.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η επίμαχη διάταξη του Ν. 4229/2014 «προσκρούει στο Σύνταγμα για λόγους που ανάγονται στην ορθολογική οργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία της Διοικητικής Δικαιοσύνης».

Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα των μεταθέσεων των διοικητικών δικαστών «συνδέεται στενά με την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ορθολογική και αποτελεσματική λειτουργία των Διοικητικών Δικαστηρίων, δεδομένου ότι αν οι διοικητικοί δικαστές δεν παραμείνουν για κάποιο ικανό χρονικό διάστημα στο δικαστήριο όπου τοποθετούνται ή μετατίθενται, προκειμένου να προσαρμοστούν στις συνθήκες λειτουργίας του και να αποδώσουν ικανοποιητικά στο έργο τους, η Διοικητική Δικαιοσύνη οδηγείται σε διάλυση».

Παράλληλα, έκριναν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι προσκρούει σε πλειάδα Συνταγματικών διατάξεων άλλη, δεύτερη, ρύθμιση του ίδιου νόμου 4229/2014 (άρθρο 86) με την οποία καταργείται η αρμοδιότα έγκρισης και τροποποίησης των κανονισμών των Διοικητικών Δικαστηρίων από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κινητικότητα υπαλλήλων στη Δικαιοσύνη

Σε άλλη δεύτερη απόφασή της (υπ΄ αριθμ. 1/2014) η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, επισημαίνει ότι για τη στελέχωση των δικαστηρίων στα πλαίσια της κινητικότητας (Ν/ 4172/2013) θα πρέπει για κάθε υπάλληλο να αποφαίνεται προηγούμενα το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο.

Το υπηρεσιακό συμβούλιο θα αποφαίνεται για κάθε υπάλληλο που θα «αποπειραθεί» μέσω του θεσμού της κινητικότητας να εργαστεί στα δικαστήρια, για αν «διαθέτει τα προσόντα για να ανταποκριθεί επιτυχώς» στα νέα του καθήκοντα στο χώρο των δικαστηρίων.

By