Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Μπορεί το «ΩΠΑ» να αλλάξει τον κόσμο;

Μια μικρή ελληνική λέξη, αλλά πολύ περισσότερο τρόπος ζωής, μπορεί να αλλάξει τις συνήθειές μας;

alex-pattakosΤο «ΩΠΑ» είναι κάτι περισσότερο από μία λέξη, είναι μια φιλοσοφία και ένας τρόπος να βλέπεις τον κόσμο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι φοβισμένοι, στρεσαρισμένοι και αποσυνδεδεμένοι από την πραγματική ζωή.

Η έννοια της «καλής ζωής» μπορεί να θεωρηθεί ως η ανθρώπινη αναζήτηση του νοήματος, μια τεράστια πρόκληση, που περιλαμβάνει τόσο το ζειν όσο και το πράττειν για να ζήσει κάποιος μια ζωή που έχει πραγματικά σημασία, αυτό είναι το σημαντικό. Περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ, παρά τις προφανείς προόδους στο δρόμο μας και την ποιότητα της ζωής, φαίνεται να αντιμετωπίζουν κάποιο είδος υπαρξιακής αγωνίας ή να χάνονται στο κενό που ο παγκοσμίου φήμης ψυχίατρος, Viktor Frankl, περιγράφει ως «υπαρξιακό κενό».

Με λίγα λόγια, τα εξωτερικά στολίδια της κοινωνικής ευημερίας και της επιρροής του σήμερα είναι παραπλανητικά στην καλύτερη περίπτωση και επικίνδυνα για την υγεία μας, στη χειρότερη περίπτωση.

Ας μην ξεχνάμε τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, όπως ο Αριστοτέλης, ο οποίος μίλησε για την ανθρώπινη αναζήτηση για το νόημα της ζωής και την «καλή ζωή».

Σε όλη την Ελλάδα ακούμε τη λέξη «Opa». Μια κοινή ελληνική λέξη που έχει αρχαίες ρίζες που χρονολογούνται πριν από χιλιάδες χρόνια με τα γραπτά του Ομήρου -σεβαστός ως ο μεγαλύτερος αρχαίος Έλληνας επικός ποιητής.

Αυτό το «ΩΠΑ» είναι το επίκεντρο των διαλέξεων και του συγγραφικού έργου του Αλέξη Παττακού ο οποίος είναι ο ιδρυτής του theopaway.com, εκεί όπου μπαίνοντας θα ακούσετε συρτάκι και θα δείτε αρκετά ελληνικά επιτεύγματα.

Πρόσφατα έδωσε μία διάλεξη για το «ΩΠΑ» Χονγκ Κονγκ καλεσμένος του TEDx:

 

Ολόκληρο το αφιέρωμα στο «ΩΠΑ» και το Αλέξη Παττακό στο fastcompany.com

By