Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Μπρος – πίσω για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης

Τροπολογίες από  ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ και «απειλές αφορισμού»

omofylofiloiΣτην επανακατάθεση της τροπολογίας της για το σύμφωνο συμβίωσης στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που συζητείται ήδη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ, που στο παρελθόν έχει πάρει αλλεπάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το θέμα, προωθεί σχετική τροπολογία για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Τέθηκε και συμφωνήθηκε η κατάθεση τροπολογίας για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, ώστε να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου(ΕΣΔΑ), ως προς την προστασία του ιδιωτικού βίου και της οικογενειακής ζωής» δήλωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, τονίζοντας ότι θα προηγηθεί διάλογος.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ήρθε μετά τις πληροφορίες ότι οι αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ έχουν «παγώσει» την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που προωθήθηκε μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου απέφυγε να πάρει θέση για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών  μιλώντας στη Βουλή, όπου συζητείται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Όπως είπε πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, ωστόσο, θα αναμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την οποία και θα μελετήσει για να δει ποιες είναι οι παραδοχές, καθώς υπάρχουν διφορούμενες εκδοχές.

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ που πριν από μερικές ημέρες κατέθεσε επίσης σχετική πρόταση νόμου, καταγγέλλει την υπαναχώρηση της κυβέρνησης από την πρότασή της. «Η παγίωση των διακρίσεων καλά κρατεί. Μετά τις αντιδράσεις συντηρητικών πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων, η κυβέρνηση υπαναχωρεί από την πρότασή της για ένταξη των ομόφυλων ζευγαριών στο υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης, παρότι αυτό δεν τους αναγνωρίζει ουσιαστικά δικαιώματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By