Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μόνιμο χαράτσι; Τι είπαν οι βουλευτές της Ν.Δ στο Στουρνάρα

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πρόθυμος για «δημιουργικές» αλλαγές

akinito Aki

Τις αντοχές της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας δοκιμάζει ο ενιαίος φόρος ακινήτων, όπως αποδείχθηκε στη χθεσινή πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Αλλαγές θα γίνουν, υπόσχεται η κυβέρνηση, αρκεί να μη θέτουν σε κίνδυνο τον εισπρακτικό στόχο, επομένως θα είναι μικρές. Η συζήτηση έφθασε μέχρι το ενδεχόμενο παράτασης του χαρατσιού και για το 2014, κάτι που θέλει η τρόικα και «καλοβλέπει» το οικονομικό επιτελείο, παρά τα ερωτήματα αντισυνταγματικότητας. Το δια ταύτα είναι πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βάλουν και πάλι βαθιά το χέρι στη τσέπη.

Στο πνεύμα και όσων ελέχθησαν νωρίτερα χθες το απόγευμα στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ.Στουρνάρας δήλωσε στους βουλευτές της Ν.Δ πρόθυμος για «δημιουργικές» αλλαγές, οι οποίες όμως θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, καθώς ξεκαθάρισε ότι πάση θυσία πρέπει να εισπραχθούν 2.9 δισ ευρώ με ονομαστικό στόχο 3,5 δισ. Τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας ωστόσο ζήτησαν ριζικές τροποποιήσεις προκειμένου να δώσουν την ψήφο τους στο νομοσχέδιο, ενώ δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι με τον ένα ή άλλο τρόπο η ακίνητη περιουσία θα παραμείνει στο φοροεισπρακτικό στόχαστρο. Πάντως οι βουλευτές δεν βρίσκονται και σε απόλυτη σύμπνοια μεταξύ τους, καθώς διαμορφώνεται μέτωπο μεταξύ «αστών» και «αγροτών».

Ομάδα περίπου 30 βουλευτών από την επαρχία πρότεινε μάλιστα προκειμένου να επιβληθεί ένας άδικος όπως είπαν νέος φόρος, να διατηρηθεί το χαράτσι μειωμένο κατά 10% για ένα χρόνο, με μία μικρή μόνο επιβάρυνση των αγροτεμαχίων. Δε συμφώνησαν όμως οι βουλευτές των αστικών κέντρων, οι οποίοι εστίασαν κυρίως στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

 Τι είπαν οι βουλευτές 

fosphotos.com, Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com, Panayiotis Tzamaros

 

agrotiki_gh800Στη συνάντηση παρευρέθηκαν 74 από τους 127 βουλευτές της Ν.Δ, σε ατμόσφαιρα έντασης,. Τα πυρά στράφηκαν και κατά του συντάκτη του σχεδίου, συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών Νίκου Καραβίτη, που νωρίτερα είχε δηλώσει στο ΣΚΑΪ πως δεν καταλαβαίνει που είναι η αδικία στον ενιαίο φόρο ακινήτων, προκαλώντας αντιδράσεις βουλευτών όπως ο Ανδρέας Ψυχάρης, ο οποίος σχολίασε στο twitter «Σύμβουλοι υπουργών δεν πρέπει να δίνουν συνεντεύξεις!» Το γεγονός ότι ο κ.Καραβίτης κατά τη χθεσινή συνάντηση δεν μπορούσε να δώσει απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις βουλευτών, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή, όπως και το γεγονός ότι τόσο καιρό δεν είχε ζητηθεί η γνώμη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ.

«Άργησε να γίνει αυτή η συζήτηση. Οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να μειωθούν», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, φέρνοντας παράδειγμα ακινήτου αντικειμενικής αξίας σχεδόν τετραπλάσιας από την εμπορική.

Ο Δάνης Τζαμτζής πρότεινε να παραμείνει το ΕΕΤΗΔΕ για ένα χρόνο μειωμένο κατά 10%, «μέχρι να μπορέσει το οικονομικό επιτελείο να φτιάξει ένα σωστό νόμο» και διαμαρτυρήθηκε για την υπερβολική συνολική επιβάρυνση των αγροτικών περιοχών.

«Κατανοώ τους βουλευτές της περιφέρειας αλλά τι θα γίνει με την εξωφρενική φορολόγηση των ακινήτων στο Παλαιό Ψυχικό;», είπε η Φωτεινή Πιπιλή.

«Πως θα εντοπίσετε τις off shore αφού δεν υποβάλλουν φόρο εισοδήματος;», διερωτήθηκε η Φεβρωνία Πατριανάκου και παρουσίασε ένα παράδειγμα πορτοκαλεώνα που καλείται να πληρώσει ενιαίο φόρο ακινήτων πάνω από την ετήσια εξία παραγωγής.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης αναρωτήθηκε γιατί ένας ελαιώνας που είναι λιγότερο από 800 μέτρα κοντά στη θάλασσα φορολογείται περισσότερο και ο Μιχάλης Ταμήλος σχολίασε ότι «Αφού αυτός ο φόρος θα είναι μόνιμος, τουλάχιστον πρέπει να έχει αναπτυξιακή λογική».

Οι βουλευτές θα υποβάλλουν και γραπτές προτάσεις μέχρι την Κυριακή, προκειμένου τη Δευτέρα να κατατεθεί νέο σχέδιο από το υπουργείο Οικονομικών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By