Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Μόνοι οι άνεργοι θα γλυτώσουν το «χαράτσι» το 2014

Αυστηρά κριτήρια και λίγες εξαιρέσεις προβλέπει ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, τον οποίο αναμένεται να δώσει σε διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών μέσα στις επόμενες ημέρες.

xaratsi feat.Μόνο οι μακροχρόνια άνεργοι και με αυστηρές προϋποθέσεις θα γλυτώσουν το «χαράτσι» το 2014, καθώς στόχος είναι να μοιραστεί το φορολογικό βάρος σε όσο περισσότερους φορολογούμενους και να επιτευχθεί η είσπραξη των 2,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, από το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων εξαιρείται μόνο η πρώτη και ιδιοκατοικούμενη κατοικία μακροχρόνια ανέργων και ανέργων, που έχουν λάβει επίδομα τουλάχιστον επί έξι μήνες και έχουν οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ. 

Επιπλέον προϋπόθεση είναι η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, το εμβαδόν να μην ξεπερνά τα 120 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του ανέργου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Κατά συνέπεια οι άνεργοι θα καταβάλουν κανονικά τον ενιαίο φόρο ακινήτων για εξοχικές κατοικίες, οικόπεδα ή αγροτεμάχια.

Δεν έχουν τεθεί ακόμα εισοδηματικά κριτήρια για κατηγορίες όπως οι  άγαμοι με εισόδημα ως 6.000 ευρώ και οι έγγαμοι με εισόδημα μέχρι 8.000 ευρώ για τους οποίους σήμερα προβλέπονται διευκολύνσεις για την καταβολή του χαρατσιού και οι οποίοι ενδέχεται να κληθούν να πληρώσουν κανονικά.

Για να επιτευχθεί ο στόχος των 2,9 δισ. ευρώ, η τρόικα εκτιμά ότι θα πρέπει να βεβαιωθούν το 2014 συνολικά έσοδα 4,1 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα η ελληνική πλευρά τοποθετεί το μέγεθος αυτό στα 3,6 δισ. ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By