Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μόνο το 23% των πρατηρίων καυσίμων έχει εγγραφεί στο Μητρώο της ΓΓΠΣ

Τα 1.700, σε σύνολο των 2.200 πρατηρίων, δεν στέλνουν στοιχεία για τις ποσότητες καυσίμων που αγοράζουν και πωλούν, είτε επειδή είχαν εισαγάγει λάθος τα δεδομένα τους, είτε λόγω ημιτελών τεχνικών διαδικασιών

petrelaio650_281013

 

Μόλις 500 πρατήρια καυσίμων σε σύνολο 2.200 πρατηρίων που έχουν εγγραφεί πανελλαδικά στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων άρχισαν να αποστέλλουν στοιχεία για τις ποσότητες καυσίμων που αγοράζουν και πωλούν. Ωστόσο, καθώς οι διαδικασίες σύνδεσης των βενζινάδικων με την ΓΓΠΣ είναι ακόμη σε εξέλιξη οι πρατηριούχοι δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο επιβολής προστίμων.

Αν και οι διασταυρώσεις είναι λιγοστές, για μικρό αριθμό πρατηριούχων προκύπτει ότι οι ποσότητες αγορών και πωλήσεων δεν ταυτίζονται μεταξύ τους, γεγονός που έχει επισημανθεί ήδη από την ΓΓΠΣ.

Σε σύνολο 2.200 πρατηρίων στις περιοχές όπου ισχύει το μέτρο, δηλαδή σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ιωάννινα, τα οποία έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία Μητρώου της ΓΓΠΣ, τα 1.700 δεν στέλνουν στοιχεία για τις ποσότητες καυσίμων που αγοράζουν και πωλούν, είτε επειδή είχαν εισαγάγει λάθος τα δεδομένα τους (αριθμό δεξαμενών, χωρητικότητες κ.λπ.) είτε λόγω ημιτελών τεχνικών διαδικασιών.

Συγκεκριμένα υπάρχει αριθμός 1.500 πρατηριούχων που εισήγαγαν σωστά τα δεδομένα τους, αλλά από αυτούς μόνο 500 έχουν αρχίσει να στέλνουν στοιχεία στο σύστημα με τις αγορές και τις πωλήσεις τους. Επίσης, 700 πρατηριούχοι εισήγαγαν λανθασμένα δεδομένα στο σύστημα και έχουν κληθεί να τα υποβάλουν διορθωμένα. Τέλος, μερίδα περίπου 30-40 πρατηρίων πανελλαδικά δεν έχουν καν εγγραφεί στο μητρώο της ΓΓΠΣ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του in.gr στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων δεν επιβεβαίωσαν πληροφορίες ότι οι παραπάνω πρατηριούχοι θα ελεγχθούν σύντομα από το ΣΔΟΕ, και ότι κινδυνεύουν είτε από την επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ είτε να τους αφαιρεθεί η άδεια.

Όπως διευκρίνισαν, καθώς ο τεχνικός συντονισμός μεταξύ πρατηρίων και ΓΓΠΣ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί θα ήταν παράλογο να τρέξουν κυρώσεις κατά των πρατηριούχων.

πηγή: in.gr

By