Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μ. Αμπάς: Προσφεύγει στο Σ.Α. του ΟΗΕ

Για να εξετάσει τις ταραχές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την ισραηλινή «επιθετικότητα» στην Πλατεία των Τεμενών

sumvouleio asfaleias ohe

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι ζήτησε να συγκληθεί επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξετάσει τις ταραχές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την ισραηλινή «επιθετικότητα» στην Πλατεία των Τεμενών.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν να ανακηρύξουν πρωτεύουσα του κράτους τους, από το καλοκαίρι επικρατεί όλο και μεγαλύτερη ένταση, που έχει εξελιχθεί σε καθημερινές αντιπαραθέσεις και εκφράζονται φόβοι για γενικότερη κλιμάκωση. Από την Τετάρτη, όταν ένας Παλαιστίνιος έριξε το αυτοκίνητό του σε στάση του τραμ, οι συγκρούσεις εντάθηκαν. Χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες περιπολούν στις παλαιστινιακές συνοικίες όπου ξεσπούν ταραχές, μέρα και νύχτα, τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Στην Πλατεία των Τεμενών, τον τρίτο ιερότερο τόπο για το Ισλάμ, γίνονται σχεδόν καθημερινά συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων πιστών και Ισραηλινών αστυνομικών.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον επέκρινε έντονα την απόφαση του Ισραήλ να κατασκευάσει 1.000 νέες κατοικίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή είναι «ασύμβατη» με τις προσπάθειες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

By