Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέα δέσμευση Ομπάμα για κλείσιμο του Γκουαντάναμο [βίντεο]

Νέα δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα για το κλείσιμο του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Γκουαντάναμο.

Copyright: BBC
Copyright: BBC

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε τη δέσμευση του να καταβάλει νέα προσπάθεια για να κλείσει το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Γκουαντάναμο. Το κλείσιμο της μονάδας κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία στη νοτιοανατολική Κούβα, αποτελούσε δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα από την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο, η οποία δεν τηρήθηκε λόγω αντιρρήσεων του Κογκρέσου.

Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ η κυβέρνησή του θα επιδιώξει εκ νέου από κοινού με το Κογκρέσο να ξεπεραστούν τα εμπόδια για το κλείσιμο του στρατοπέδου. «Θα πρέπει να κλείσει. θα επανέλθω σε αυτό», σημείωσε, τονίζοντας πως λειτουργεί «σε αντίθεση με το ποιοι είμαστε» και «ζημιώνει τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Όπως ανακοίνωσε έχει ήδη ζητήσει από τους συμβούλους του να επανεξετάσουν όλες τις επιλογές που υπάρχουν ώστε να κλείσει τελικά το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Παράλληλα άφησε αιχμές σε βάρος του Κογκρέσου τονίζοντας πως «θα πρέπει αυτή τη φορά να βοηθήσει και να στηρίξει αυτήν την κίνηση». Ωστόσο παραδέχτηκε, όπως αναφέρει το Reuters, πως θα είναι μια δύσκολη υπόθεση.

«Το Γκουαντάναμο δεν είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Το κόστος του είναι μεγάλο και είναι ανεπαρκές, ζημιώνει τη διεθνή μας εικόνα αλλά και τη συνεργασία με τους εταίρους μας στο ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και τροφοδοτεί τους εξτρεμισμό. Πρέπει να κλείσει», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στήριξε επίσης την απόφαση του αμερικανικού στρατού να σιτίσει υποχρεωτικά 21 από τους απεργούς πείνας λέγοντας πως «δεν θέλω να πεθάνουν», ενώ συνολικά 100 από τους 166 κρατούμενους συνεχίζουν την απεργία πείνας.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

(Visited 1 times, 1 visits today)
By