Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Νέα επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Στουρνάρα για ΕΤΕ – Eurobank

Την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών ζητά εκ νέου η αξιωματική αντιπολίτευση

STOURNARAS - TSIPRAS

Συνέχεια στην κόντρα με τον Γιάννη Στουρνάρα για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank δίνει την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στα όσα του καταλόγισε το υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση απορρίπτει τα επιχειρήματα του υπουργείου Οικονομικών, που υπερασπίζεται την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τονίζοντας ότι «ο πανικός του υπουργείου Οικονομικών είναι εμφανής» και προσθέτει ότι ενώ επί της ουσίας ο κ. Στουρνάρας δεν δίνει καμία απάντηση, εξακολουθεί να βαφτίζει το ψάρι κρέας, σε μια προσπάθεια διαστρέβλωσης όχι μόνο των εννοιών, αλλά και των γεγονότων». 

Τα παιχνίδια που έλαβαν χώρα στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, συζητούνται ευρέως σε όλους τους οικονομικούς κύκλους και τα δημοσιεύματα σε οικονομικά έντυπα, φιλικά προς την κυβέρνηση, είναι αποκαλυπτικά.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι:

«Ο κ. υπουργός, ως τέως μεγαλοτραπεζίτης και χρηματιστής, γνωρίζει πολύ καλά αυτά, πού καταγγέλλονται, γι’ αυτό τον καλούμε να αφήσει τα μαθήματα περί short selling και να διατάξει να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα τα πορίσματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.»

» Οι “ανοιχτές πωλήσεις” των 5,77 εκατ. μετοχών της Εθνικής, που “έκλεισαν” εκ των υστέρων, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και αφορούν ελάχιστες ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες.»

» Ο τεράστιος όγκος (27% των ελεύθερων μετοχών της Εθνικής, τρεις ημέρες πριν δώσουν τις νέες μετοχές των 2,20 ευρώ στα χαμηλής ποιότητας ξένα funds), πείθει ότι ουσιαστικοί δράστες του naked short selling (της ακάλυπτης υποτιμητικής κερδοσκοπίας) είναι οι διεθνείς “επενδυτές”, που αναφέρονται στις κυβερνητικές δηλώσεις. Και αυτοί, για να ελεγχθούν για ακάλυπτη υποτιμητική κερδοσκοπία, που αποτελεί παράβαση των κανόνων στην Ελλάδα, πρέπει να υπάρχει και πολιτική βούληση».

Και καταλήγει, στην ανακοίνωσή του, το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: «Συμφωνούμε, όμως, στο ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών ήταν επιτυχέστατες, όχι όμως για το Δημόσιο, τους μικρομετόχους και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά για τα λίγα κερδοσκοπικά funds, που βαφτίστηκαν θεσμικοί επενδυτές και γι’ αυτό αξίζουν εύσημα στον υπουργό Οικονομικών».

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

By