Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Νέα επαφή της Άγκελα Μέρκελ με τον Πούτιν για την Ουκρανία

Στο επίκεντρο της επαφής τα συμφωνηθέντα στα οποία είχε καταλήξει η συμφωνία της Γενεύης

merkel_2711940b

Τους έντονους προβληματισμούς εξέθεσε η Άγκελα Μέρκλε στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες την Παρασκευή.

Η γερμανίδα καγκελάριος «εξέφρασε στη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας τη μεγάλη της ανησυχία για την τεταμένη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και δήλωσε ότι αναμένει από τη ρωσική κυβέρνηση να επιδείξει ξεκάθαρα την επικύρωση της συμφωνίας της Γενεύης και ότι εργάζεται για την εφαρμογή της» σημείωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου.

«Οι εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία είναι σοβαρές, ανησυχητικές. Αυτό που συνέβη μετά τη Γενεύη είναι απόλυτα απογοητευτικό, κυρίως από τη ρωσική πλευρά, δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε καμία πρόοδο» πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ένα θέμα που αναφέρθηκε στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Μπαράκ Ομπάμα με ευρωπαίους αξιωματούχους μεταξύ αυτών και η Μέρκελ, ο Ζάιμπερτ δεν απέκλεισε τίποτε.

«Έχουν ήδη εφαρμοστεί κυρώσεις, όμως πρέπει να κοιτάξουμε τα γεγονότα. Στην περίπτωση που δεν αλλάξει τίποτε, είναι σημαντικό να είμαστε έτοιμοι για νέες», επιζητώντας παράλληλα τη διατήρηση του διαλόγου και αναζητώντας κάθε πιθανότητα για πολιτική λύση και βοηθώντας την Ουκρανία και τους πολίτες της, σχολίασε ο ίδιος.

«Η Ρωσία πρέπει δημόσια, ξεκάθαρα να δείξει ότι υποστηρίζει πλήρως την ανακοίνωση της Γενεύης και πρέπει να ζητήσει από τις ένοπλες φιλορωσικές ομάδες στην Ουκρανία να συμπεριφέρονται με ειρηνικό τρόπο και να καταθέσουν τα όπλα» πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία επισημαίνοντας ότι οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν απόψεις για την κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία, αναφερόμενοι στην επιφυλακτικότητα των αρχών του Κιέβου να εφαρμόσουν τη συμφωνία της Γενεύης της 17ης Απριλίου».

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε έντονα τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Κιέβου να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στο νότιο τμήμα της χώρας» επισημαίνει το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το έργο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και την αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Οι ηγέτες των δύο χωρών υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνουν το συντομότερο δυνατό συζητήσεις που θα αφορούν την ασφάλεια της παροχής και της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου, στις οποίες θα πρέπει να λάβουν μέρος η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία» κατέληξε το Κρεμλίνο.

Στο μέτωπο των στρατιωτικών εξελίξεων στην Ουκρανία, οι δυνάμεις του στρατού του Κιέβου προχώρησαν νωρίτερα την Παρασκευή στον πλήρη αποκλεισμό του Σλαβιάνσκ που ελέγχεται από φιλορώσους.

«Πριν από είκοσι λεπτά… μονάδες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων άρχισαν τη δεύτερη φάση, η οποία συνίσταται στο ότι πήραμε την απόφαση να αποκλείσουμε την πόλη Σλαβιάνσκ εντελώς και να μην δώσουμε καμιά ευκαιρία να εισέλθουν σε αυτές ενισχύσεις που θα δρούσαν στο πλευρό των φιλορώσων» δήλωσε ο Σερχίι Πασίνκσι, στενός συνεργάτης του προέδρου της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, «η επιχείρηση θα συνεχιστεί. Ο στόχος της είναι να αποκλειστούν οι τρομοκράτες στο Σλαβιάνσκ και να μην επιτραπεί (να υπάρξουν) απώλειες μεταξύ των πολιτών».

Ουκρανικό στρατιωτικό ελικόπτερο επλήγη από ρουκέτα και εξερράγη, ενώ βρισκόταν στο έδαφος σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση η έκρηξη ήταν το αποτέλεσμα πυρών από εκτοξευτήρα αυτοπροωθούμενων οπλοβομβίδων» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή του. Δεν υπήρξαν απώλειες, προσέθεσε.

Ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε νωρίτερα ότι το ελικόπτερο Mi-8 χτυπήθηκε στη δεξαμενή καυσίμων από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή και ότι ο πιλότος του δεν τραυματίστηκε.

Ο ανταποκριτής του Reuters είδε πυκνούς μαύρους καπνούς πάνω από το αερδρόμιο και ουκρανικά στρατεύματα να μπλοκάρουν την πρόσβαση. Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς και τρεις εκρήξεις.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε σημείο ελέγχου που είχαν εγκαταστήσει οι ουκρανικές δυνάμεις κοντά στην Οδησσό με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άτομα.

Κίεβο: Εισβολή η είσοδος ρωσικών δυνάμεων στο έδαφός μας

Όπως δήλωσε στενός συνεργάτης του μεταβατικού προέδρου της χώρας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, οι αρχές της Ουκρανίας θα θεωρήσουν οποιαδήποτε είσοδο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της χώρας εισβολή και οι δράστες της θα εξοντωθούν.

«Θα θεωρήσουμε κάθε διέλευση των ουκρανικών συνόρων από ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονέτσκ ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή στρατιωτική εισβολή και θα καταστρέψουμε τους επιτιθέμενους» δήλωσε, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

«Δεν θα αποδεχθούμε ψευδείς ισχυρισμούς περί ανθρωπιστικής ενέργειας» είπε ο ίδιος.

By