Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα επεισόδια στα Σκόπια για τη δολοφονία ενός Σλάβου νεαρού

Οι νεαροί αρχικά συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό σημείο του Δήμου Γκιόρτσε Πέτροφ και διαδήλωσαν στους δρόμους φωνάζοντας αντιαλβανικά συνθήματα

skopia 1

Περίπου 150 νεαροί σλαβικής καταγωγής που διαδήλωναν το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή Γκιόρτσε Πέτροφ των Σκοπίων για τη δολοφονία ομοεθνή τους από ένα άτομο αλβανικής εθνικής καταγωγής συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για τους διαλύσουν.

Οι νεαροί αρχικά συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό σημείο του Δήμου Γκιόρτσε Πέτροφ και διαδήλωσαν στους δρόμους φωνάζοντας αντιαλβανικά συνθήματα. Στη συνέχεια επιχείρησαν να κατευθυνθούν με εχθρικές διαθέσεις σε γειτονικές συνοικίες όπου κατοικούν Αλβανοί, όμως εμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες κατά των αστυνομικών και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές 27 διαδηλωτών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της ΠΓΔΜ,Ίβο Κότεφσκι, οι διαδηλωτές ήταν ηλικίας 15 με 18 ετών και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων.
Η αστυνομία δεν επέτρεψε σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία να καταγράψουν τα επεισόδια, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια τους.

Τα επεισόδια το βράδυ της Τρίτης αποτελούν συνέχεια αυτών που έλαβαν χώρα τη Δευτέρα στην περιοχή αυτή των Σκοπίων, μετά τη δολοφονία ενός 18χρονου σλαβικής καταγωγής από Αλβανό. Περίπου 1.000 κάτοικοι της περιοχής Γκιόρτσε Πέτροφ βγήκαν το βράδυ της Δευτέρας στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία, όμως ορισμένοι από αυτούς προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια και έσπασαν καταστήματα Αλβανών της περιοχής, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Σχετικά με τη δολοφονία του νεαρού, η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα ανέφερε ότι ο δράστης επιχείρησε να κλέψει το ποδήλατο του θύματος από την αυλή του σπιτιού του. Στη συνέχεια το θύμα καταδίωξε τον δράστη και ακολούθησε συμπλοκή, κατά την οποία ο νεαρός Αλβανός επέφερε θανατηφόρα χτυπήματα στον 18χρονο με μαχαίρι.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε ότι συνελήφθη ο φερόμενος δράστης της δολοφονίας, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος για διάστημα 30 ημερών. Ο δράστης, ένας 19χρονος Αλβανός, είναι γνωστός στις αρχές για παλαιότερες υποθέσεις και διαθέτει βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

By