Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέα εστία σύγκρουσης στην κυβέρνηση

Όχι λέει το ΠΑΣΟΚ στη τροπολογία Βρούτση που «κατεβάζει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στα 62 χρόνια, με 40 χρόνια στον ΟΓΑ

pasok-1

Στο σκόπελο του ΠΑΣΟΚ σκοντάφτει ο Γιάννης Βρούτσης για την ψήφιση της τροπολογίας που μειώνει τα όρια συνταξιοδότησης για τους αγρότες.

Η ρύθμιση που αναγνωρίζει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους ηλικίας τους, δεν εχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ που για να πει το «ναι» ζητάει περαιτέρω βελτιώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «ρυθμίσεις θεμάτων εφοδιαστικής» και εισάγεται σήμερα για συζητηση στο Γ´ Θερινό Τμήμα της Βουλής, αφορά περίπου 40 άτομα φέτος κι άλλα 100 με 150 του χρόνου, δεν ικανοποιεί τον κυβερνητικό εταίρο που διαμηνύει ότι αν δεν γίνουν αλλαγές δεν θα την στηρίξει. Ζητάει για παράδειγμα, από τον υπουργό Εργασίας να «ανοίξει» την ομπρέλα για περισσότερο κόσμο, εντάσσοντας στη ρύθμιση και τα πλασματικά χρόνια, όπως δηλαδή, ισχύει και για το ΙΚΑ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, το σημερινό καθεστώς «δημιουργεί άνιση μεταχείριση σε βάρος των ασφαλισμένων των λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών».

Ωστόσο, αναφέρει ότι σε περίπτωση που ο ΟΓΑ είναι τελευταίος ασφαλιστικός φορέας, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ ή αν ο ΟΓΑ δεν είναι αρμόδιος για την κρίση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, η αίτηση συνταξιοδότησης δεν διαβιβάζεται σε προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η ετήσια δαπάνη από την πρόωρη καταβολή σύνταξης σε πρόσωπα ασφαλισμένους στον ΟΓΑ που συμπληρώνουν το 62ο έτος ηλικίας και 40 χρόνια ασφάλισης, εκτιμάται (βάσει στοιχείων του υπουργείου Εργασίας) σε 10.500.000 ευρώ από το 2017 και μετά. Για το 2014 η δαπάνη εκτιμάται σε μόλις 225.000 ευρώ, για το 2015 σε 4.390.000 ευρώ και για το 2016 σε 7.560.000 ευρώ.

By