Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα και… παλιά μέτρα φοβίζουν το Μαξίμου

Προετοιμασίες για «σκληρή διαπραγμάτευση» εν όψει άφιξης της τρόικας- Κατατίθεται το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό με παρεμβάσεις 500 εκ. ευρώ

samaras

Εβδομάδα συσκέψεων και πυρετώδους προετοιμασίας εν όψει της άφιξης της τρόικας την ερχόμενη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, ξεκινά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση με την κατάθεση σήμερα του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό φιλοδοξεί να καλύψει τα 500 εκ ευρώ, στα οποία επιμένει ότι ανέρχεται το δημοσιονομικό κενό, την ώρα που οι δανειστές το ανεβάζουν στα δύο δισ ευρώ.

Με επιχείρημα αυτό το νομοσχέδιο και την τήρηση των προαπαιτούμενων η ελληνική πλευρά θα ριχτεί στη μάχη κατά της λήψης νέων μέτρων και καθ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει κύκλο συσκέψεων με τους «μνημονιακούς» υπουργούς, ώστε όλα να είναι έτοιμα σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει την προσπάθεια για επαφές σε πολιτικό επίπεδο, παρόλο που η πρώτη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για πέντε μόλις λεπτά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες δεν έφερε κάποιο θετικό μήνυμα και το επιχείρημα της πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας δεν δείχνει να προκάλεσε συναγερμό.

“Όμως στο εσωτερικό η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την αντίδραση όχι μόνο σε νέα μέτρα, αλλά και στα… παλιά, καθώς ο ενιαίος φόρος ακινήτων φέρνει ενδονεοδημοκρατικές επιπλοκές και η μείωση των εφάπαξ που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετες αναταράξεις.

Προκειμένου κατά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις να μη θιγούν τα όρια συνταξιοδότησης και οι κύριες συντάξεις, τα 500 εκ ευρώ του -κατά την Αθήνα- δημοσιονομικού κενού θα καλυφθούν κατά 100 εκ από την ένταξη εισφορών για εφάπαξ και επικουρικές στις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις, κατά 80 εκ από την πάταξη της φοροδιαφυγής συνταξιούχων που δήλωναν ψεύτικα εισοδήματα, κατά 150 εκ από τη λειτουργία του κέντρου είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και κατασχέσεις οφειλετών που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, κατά 150 εκ από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις εισφορών και 80 εκ. από την επέκταση του προστίμου για τη «μαύρη» εργασία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By