Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Νέα «καμπάνα» για την παγκόσμια οικονομία από την Κίνα

Συνεχίζονται οι ανησυχίες για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας

china_2305835b

Νέος γύρος προβληματισμού για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας μετά από τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίς  τη Δευτέρα (ώρα Ελλάδας) από την Κίνα. Ειδικότερα, ο δείκτης δραστηριοτήτων PMI για το βιομηχανικό κλάδο της χώρας που καταρτίζει η HSBC έπεσε σε χαμηλό 6 μηνών, στις 49,5 μονάδες.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι κάθε ένδειξη κάτω των 50  μονάδων δείχνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νέο «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων, καθώς πέρα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, πιέσεις δέχονται και οι αναδυόμενες οικονομίες. Χαρακτηριστικό αυτού είναι και οι έντονες απώλειες που έγραψαν τα νομίσματα της Αργεντινής και της Τουρκίας σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κλάδος υπηρεσιών της Κίνας παράλληλα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο 5 ετών, αν και παραμένει σε περιοχή ανάπτυξης δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, υποχώρησε στο 53,4 τον Ιανουάριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008.

By