Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Νέα κτίρια «διαλύουν» το νέφος

H καινοτομία έχει αναπτυχθεί από τη βερολινέζικη εταιρεία Elegant Embellishments

ktiriaΤο νοσοκομείο Μανουέλ Ζέα Γκονζάλες στην πόλη του Μεξικό διαθέτει μια επαναστατική πρόσοψη, που βοηθάει στον καθαρισμό του αέρα σε μια από τις πιο μολυσμένες μητροπόλεις του κόσμου.

Αυτό η καινοτομία έχει αναπτυχθεί από τη βερολινέζικη εταιρεία Elegant Embellishments και εφαρμόζεται εδώ με μια εγκατάσταση, που ξεπερνά τα 2.500 τ.μ.

Η πρόσοψη αποτελείται από ειδικά πάνελ που είναι επενδυμένα με ένα ξεχωριστό χρώμα, που όταν το χτυπάει η υπεριώδης ακτινοβολία, αντιδρά με τους περιβαλλοντικούς ρύπους και το αποτέλεσμα είναι αυτοί να διαλύονται σε λιγότερο επιβλαβείς ενώσεις, όπως διοξείδιο του άνθρακα και νερό.

Η ίδια η σύνθεση του υλικού παραμένει αναλλοίωτη, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το υλικό μπορεί να συνεχίζει να καθαρίζει τον αέρα για περισσότερο από μια δεκαετία, μέχρι να διαλυθεί η ειδική επένδυσή του.

«Με αυτή την τεχνολογία, μπορείς να εγκαταστήσεις τη συγκεκριμένη πρόσοψη σε οποιοδήποτε σημείο. Ίσως δεν μειώσει τα μακρο-επίπεδα της μόλυνσης για πόλεις όπως το Μέξικο Σίτι κατευθείαν, αλλά μπορεί να διορθώσει τους δείκτες ρύπανσης στη συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση στο περιβάλλον. Άρα μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία των ανθρώπων που δουλεύουν σ’ αυτά τα κτίρια, ακόμη και των περαστικών» αναφέρει η αρχιτέκτονας Άλισον Ντρινγκ, από την εταιρία Elegant Embellishments.

Η εταιρία που αναπτύσσει τη συγκεκριμένη καινοτομία, την έχει ήδη χρησιμοποιήσει σε μικρές κατασκευές, όπως για παράδειγμα σε ένα εμπορικό κέντρο στο Περθ της Αυστραλίας. Αυτή τη στιγμή κάνει κάτι ανάλογο σε ένα ξενοδοχείο στο Άμπου Ντάμπι.

«Δεν χρειάζεται να κάνουμε πάντοτε κάτι που να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ίσως όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αρχιτεκτονική σε τοπική κλίμακα. Ενώνοντας όλα αυτά τα διαφορετικά στοιχεία, ίσως κάποια στιγμή αλλάξουμε τα πράγματα» επισημαίνει η Άλισον Ντρινγκ.

Φυσικά, η αρχιτεκτονική από μόνη της δεν μπορεί να αλλάξει την ποιότητα του αέρα στις μολυσμένες πόλεις, αλλά η συνεισφορά της στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών και στην καταπολέμηση του νέφους, είναι σημαντική.

Euronews

(Visited 1 times, 1 visits today)
By