Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Νέα μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους στην Πορτογαλία

Συνεχίζει την πολιτική λιτότητας η κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο

00073635-642

Με μέτρα, όπως η αύξηση των εισφορών για μισθωτούς και συνταξιούχους, θα αντικαταστήσει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας τις περικοπές στις συντάξεις του Δημοσίου, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, τον περασμένο μήνα.

Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του δημόσιου τομέα που σήμερα είναι στο 2,5% των μηνιαίων μισθών τους.

Ένα άλλο μέτρο που εξετάζεται είναι η αύξηση της «έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης» που είχε επιβληθεί πέρσι στις συντάξεις. Το χαράτσι αυτό κυμαίνεται από 3,5% ως 10% επί των συντάξιμων αποδοχών και εφαρμόζεται στις συντάξεις που αρχίζουν από 1.350 το μήνα στους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας σχεδιάζει να εφαρμόσει το μέτρο αυτό σε περισσότερες κατηγορίες συνταξιούχων.

Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Λουίς Μαρκές Γκέντες δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά, μέχρι να βρεθούν άλλα μέτρα που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. «Προκειμένου να μην γίνουν παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε μεταβατικά μέτρα ωσότου βρεθεί ένα μέτρο μεγαλύτερης διάρκειας» σημείωσε χαρακτηριστικά επιβεβαιώνοντας ότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.

Οι περικοπές που ακυρώθηκαν από το συνταγματικό δικαστήριο θα επέφεραν στο πορτογαλικό Δημόσιο έσοδα 380 εκατ. ευρώ φέτος, ή περίπου 10% του ποσού που θα κοστίσουν όλα τα μέτρα που θα ληφθούν το 2014. Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη νέα χρονιά είναι να μειώσει το έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ από 5,5% που ήταν το 2013.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By