Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέα μέτρα και ανεργία, οι εφιάλτες του Σαμαρά

Με την ανεργία στο 26,8% του ενεργού πληθυσμού και στο 59,2% μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών, ο Αντώνης Σαμαράς αναζητεί στήριξη από την Ευρώπη,  ενώ το Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

anergiaΟ πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αύριο θα ταξιδέψει στο Βερολίνο, όπου η ευρισκόμενη σε προεκλογική περίοδο Άνγκελα Μέρκελ διοργανώνει συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανεργία.  Από αυτή τη συνάντηση ο πρωθυπουργός φιλοδοξεί να αποσπάσει περαιτέρω ενίσχυση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία ακυρώνει στην πράξη όλη τη ρητορική περί success story.

Ο κ.Σαμαράς θα θέσει σύμφωνα με πληροφορίες την ανάγκη μεγαλύτερης κλιμάκωσης των μέτρων κατά της ανεργίας, σημειώνοντας ότι περιοχές και ομάδες πληθυσμού με υψηλότερη ανεργία χρειάζονται μεγαλύτερη ενίσχυση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με την κ.Μέρκελ στη Βιέννη στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις 20 Ιουνίου, μεσούσης της κυβερνητικής κρίσης με αφορμή την ΕΡΤ που κατέληξε στην αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, η καγκελάριος της Γερμανίας σύμφωνα με πληροφορίες είχε διαμηνύσει στον κ.Σαμαρά πως θα τον στηρίξει αρκεί να αποφύγει τις εκλογές, οι οποίες θα πήγαιναν πίσω τις μεταρρυθμίσεις- και το κυριότερο για την κ.Μέρκελ, θα επανέφεραν τη συζήτηση για την Ελλάδα στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης στη Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει και αύριο ένα τετ α τετ με τη Γερμανίδα καγκελάριο, από το οποίο προσδοκά θετικά νέα για την ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα για τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, με χρηματοδότηση της γερμανικής επενδυτικής κρατικής τράπεζας KfW. Οι λεπτομέρειες του project που βρίσκεται σε εξέλιξη πολλούς μήνες τώρα συζητήθηκαν κατά τον κύκλο συναντήσεων που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στη Γερμανία ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Πίσω στην Αθήνα, η τρόικα θα έχει νέο γύρο συναντήσεων αύριο Τετάρτη με το δημοσιονομικό κενό και το φόρο ακινήτων να παραμένουν τα δύο αγκάθια στο δρόμο προς την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δις ευρώ.

Αν και υπάρχουν σαφείς εκκρεμότητες, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει αισιοδοξία ότι η τρόικα θα δεχθεί πέντε αντί τεσσάρων δόσεων στο ειδικό τέλος ακινήτων (χαράτσι) και η αποδοχή του φόρου ακινήτων σε 33 συντελεστές.

Όσον αφορά το θέμα των 4.000 απολύσεων και την κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου,  η διαπραγμάτευση μεταξύ τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεχίζεται την Τετάρτη και την Πέμπτη ενδεχομένως οι δανειστές να περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει κατ επανάληψη δηλώσει πως η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα. Και φυσικά δεν τα αντέχει ούτε η κυβέρνηση…

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By