Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Από που θα πάρουν τα 500 εκατ.

Με παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό κλείνουν το κενό του 2014 – Παλιά και νέα μέτρα φοβίζουν το Μαξίμου

ypoik feat

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο με σχέδιο που επεξεργάζεται για την  κάλυψη του δημοσιονομικού κενού,  με φόντο το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων μας σχετικά με το  βάθος της μαύρης τρύπας. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι αναζητούνται επιπλέον 500-600 εκατ. ευρώ – άντε 800 εκατ. λένε ορισμένοι για χάρη της διαπραγμάτευσης- για το 2014, έναντι 2 και πλέον δισ. από την πλευρά των δανειστών μας. Η απόκλιση του 1,5 για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού δεν είναι και μικρή.

Το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει τις προσεχείς ημέρες καθώς τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας καταφθάνουν στις 4 Νοεμβρίου, ακολουθώντας την πεπατημένη λογική τήρησης των προαπαιτούμενων μέτρων, ενώ την ίδια ώρα  κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν οριζόντια μέτρα. Και τούτο, διότι εάν αυτό συμβεί θα διαταχθούν οι πολιτικές ισορροπίες, καθώς αρκετοί από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και το ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει ανοιχτά την άρνησή τους για την ψήφιση νέων οριζόντιων μέτρων.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα εμφανίζεται εκνευρισμένη με τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης, όπως τα χαρακτηρίζει, καθώς ποτέ δεν ζήτησε κάτι πρόσθετο, πέραν όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί. Φυσικά, η όλη αυτή η συζήτηση δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς σε κάθε αξιολόγηση η τρόικα ζητά μέτρα και η ελληνική κυβέρνηση σθεναρά αντιστέκεται. Τα περισσότερα μέτρα που επιβάλλονται σε κάθε μεσοπρόθεσμο, ωστόσο, είναι ήδη συμφωνημένα από το πρώτο Μνημόνιο.

Για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, όπως μετράται από την ελληνική πλευρά, οι παρεμβάσεις εκτείνονται σε τρία μέτωπα, χωρίς να περιλαμβάνονται μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αυτές αφορούν τα εξής:

Ασφαλιστικό: Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας μέσω του οποίου εκτιμάται ότι μπορούν να αντληθούν 500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, 100 εκατομμύρια θα βρεθούν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των εργοδοτών, 80 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, 150 εκατ. από τη λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Εισπράξεων Ασφαλιστικών Εισφορών και επιπλέον 150 εκατ. από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε επίσης ότι θα γίνεται κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών σε όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, με την εφαρμογή του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Ενιαίο μισθολόγιο: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαπίστωσε ότι το ενιαίο μισθολόγιο όχι μόνο δεν εφαρμόζεται, αλλά υπάρχουν και φορείς οι οποίοι όχι απλώς δεν έκοψαν μισθούς, αλλά έκαναν και αυξήσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε απειλητική επιστολή σε φορείς και υπουργούς, την οποία αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής», και εκτιμάται ότι αν καταφέρει να βάλει τα δύο πόδια σε ένα στενό παπούτσι του ενιαίου μισθολογίου σε συναδέλφους του υπουργούς αλλά και σε πληθώρα φορέων, θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.

ΔΕΚΟ: Κάτι αντίστοιχο θα επιχειρηθεί και στις ΔΕΚΟ, όπου επίσης το ενιαίο μισθολόγιο έχει μείνει στα χαρτιά και τα «ρετιρέ» εξακολουθούν να βασιλεύουν. Ψαλίδι 10%-20% στους υψηλότερα αμειβόμενους, κατά παρέκκλιση των γενικών κανόνων, δεν θα πρέπει να αποκλείεται.

Το «σχέδιο» γεννά μοιραία ερωτήματα: θα φτάσει, θα πείσει ή θα πέσει ηρωικά με το που θα πατήσει το πόδι της στην Αθήνα η τρόικα;

Νέα μέτρα και …παλιά φοβίζουν το Μαξίμου

samaras700

 

Πέραν του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και την τήρηση των προαπαιτούμενων η ελληνική πλευρά θα ριχτεί στη μάχη κατά της λήψης νέων μέτρων και καθ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει κύκλο συσκέψεων με τους «μνημονιακούς» υπουργούς, ώστε όλα να είναι έτοιμα σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Όμως στο εσωτερικό η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την αντίδραση όχι μόνο σε νέα μέτρα, αλλά και στα… παλιά, καθώς ο ενιαίος φόρος ακινήτων φέρνει ενδονεοδημοκρατικές τρικυμίες και η μείωση των εφάπαξ που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετες αναταράξεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By