Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέα προβλήματα για τη ΔΕΗ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Δε δεσμεύει, ούτε προδικάζει η απόφαση του γενικού εισαγγελέα

78904-dikastiriorrrrr

Αναίρεση της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. που δικαίωνε τη ΔΕΗ για τα δικαιώματα εξόρυξης λιγνίτη, πρότεινε την Πέμπτη ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Πιο ειδικά ο γενικός εισαγγελέας πρότεινε την αναίρεση της αποφάσεως του Γενικού Δικαστηρίου της 20ής Σεπτεμβρίου 2012.

Τότε το Γενικό Δικαστήριο ακύρωσε απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχε σχέση με τα δικαιώματα αναζητήσεως και εκμεταλλεύσεως επί των κοιτασμάτων λιγνίτη τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία παραχώρησε στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού AE (ΔΕΗ).

Υπενθυμίζεται ότι το 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διαπιστώσει ότι η παραχώρηση και η διατήρηση σε ισχύ των δικαιωμάτων αυτών αντέβαιναν στην κοινοτική νομοθεσία, εφόσον δημιουργούσαν ανισότητα ευκαιριών μεταξύ των επιχειρήσεων, στην πρόσβαση σε πρωτογενή καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και παρείχαν στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να διατηρήσει ή να ενισχύσει τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, διά του αποκλεισμού ή της παρακωλύσεως της εισόδου νέων ανταγωνιστών στην εν λόγω αγορά.

Ωστόσο, με την απόφαση του Σεπτεμβρίου του 2012 το Γενικό Δικαστήριο είχε κρίνει, βάσει της νομολογίας του Δικαστηρίου, ότι δεν αρκούσε να αποδειχθεί ότι ένα κρατικό μέτρο νόθευε τον ανταγωνισμό δημιουργώντας κατάσταση ανισότητας ευκαιριών μεταξύ των επιχειρήσεων και ότι ήταν απαραίτητο να προσδιοριστεί η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσεως της επιχειρήσεως.

Η Επιτροπή προσέφυγε στη συνέχεια εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας ακύρωση της απόφασης του 2012.

Σήμερα ο γενικός εισαγγελέας τάχθηκε με την άποψη της Επιτροπής.

Ωστόσο οι προτάσεις του δεν δεσμεύουν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ούτε προδικάζουν την απόφασή του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By