Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για τη διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που δίνει πενθήμερη παράταση  στους διοικητικούς υπαλλήλους – Σχεδιασμός κινητοποιήσεων

panepistimiaΣτο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν εκ νέου το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες καταργήθηκαν οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού και οι εργαζόμενοι τους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Τα δύο ΑΕΙ έχουν ήδη προσφύγει από το τέλος του περασμένου έτους στο ΣτΕ για το ζήτημα αυτό και οι προσφυγές τους έχουν μεν συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη οι σχετικές αποφάσεις.

Στη συνέχεια ενώ αναμένεται η έκδοση των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ εκδόθηκαν νέες υπουργικές αποφάσεις για το ίδιο θέμα, αλλά αυτή τη δεύτερη φορά καταργήθηκε μικρότερος αριθμός οργανικών θέσεων διοικητικών υπαλλήλων.

Κατόπιν αυτών, τα δύο ΑΕΙ κατέθεσαν νέες προσφυγές στο ΣτΕ ζητώντας και πάλι την ακύρωση των νέων υπουργικών αποφάσεων

Στο μεταξύ κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η τροπολογία που δίνει πενθήμερη παράταση στη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ.

Σύμφωνα με την τροπολογία που έχει αναδρομική ισχύ απο τις 24/5/2014 και φέρει τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης και όχι του νέου υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, διευκολύνοντας οι υπάλληλοι να καταθέσουν εμπρόθεσμα την αίτηση για την μετάταξης τους.

Ειδικότερα, «παρατείνεται από την λήξη του (15.6.2014) και για διάστημα πέντε ημερών το καθεστώς διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των οριζόμενων Πανεπιστημίων, οι θέσεις των οποίων καταργήθηκαν με τις μνημονευόμενες ΚΥΑ».

Με την ρύθμιση αυτή που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιουσύνης που συζητείται την ερχόμενη εβδομάδα στο Α” Θερινό Τμήμα της Βουλής, δίνεται η δυνατότητα στους 1040 υπαλλήλους που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας να καταθέσουν έγκαιρα τα δικαιολογητικά τους για την προκήρυξη προσλήψεων που θα δημοσιευτεί την ερχόμενη Τρίτη.

Ωστόσο αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους των εργαζομένων. Σήμερα διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου διοίκησης ενώ οι εργαζόμενοι στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αποφασίσουν τη Δευτέρα για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οι διοικητικοί υπάλληλοι πήραν την Πέμπτη απόφαση για επ” αόριστον κλείσιμο, εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης.

By