Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Νέα πρόκληση από Τούρκο βουλευτή για την κυπριακή ΑΟΖ

«Όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη από όλους και οι δύο λαοί πρέπει να αποφασίζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τους πόρους. Δεν μπορεί να είναι μονομερής η δραστηριότητα στην περιοχή»

cyprus gas

Νέα πρόκληση της Τουρκίας, εντός του ελληνικού κοινοβουλίου αυτή τη φορά, που αναφέρθηκε σε συμφωνία με τη Βόρεια Κύπρο για έρευνες στην περιοχή. «Η Τουρκία δεν προσπαθεί να κάνει καμία διεκδίκηση στην Κύπρο, από την άλλη πλευρά όμως στη Βόρεια Κύπρο υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες», είπε ο Τούρκος βουλευτής Οσμάν Ασκίν Μπακ, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή που διεξάγεται στην Αθήνα.

Ο Τούρκος βουλευτής του ισλαμικού κόμματος Ερτογάν υποστήριξε ότι η δραστηριότητα στην περιοχή της Κύπρου σχετικά με τις έρευνες δεν μπορεί να είναι μονομερής. «Όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη από όλους και οι δύο λαοί πρέπει να αποφασίζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τους πόρους. Δεν μπορεί να είναι μονομερής η δραστηριότητα στην περιοχή, πρέπει να υπάρξει συμφωνία, και έτσι να γίνει μοίρασμα των πόρων του φυσικού αερίου. Θα πρέπει να υπάρξει μέσω του ΟΗΕ, μια σύγκλιση που ξεκινά από το 2008 που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις» είπε, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Ευρυπίδη Στυλιανίδη.

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ επεσήμανε πως «σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία θα πρέπει να αποφεύγουμε τις εκατέρωθεν προκλήσεις και τη δημιουργία προβλημάτων και άνοιγμα ζητημάτων, που μπορεί να προκαλέσουν θέμα στην περιοχή και στη Συμμαχία» και πρόσθεσε πως θα ήταν ευχής έργο η Τουρκία να επικύρωνε τη συμφωνία για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας το 1982 που περιλαμβάνει και το θέμα της ΑΟΖ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας – όπως είπε- και ειδικότερα για την για την παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου, την οποία χαρακτήρισε «παράφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου που δημιουργεί μια ακόμη κρίση».

By