Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Νέα ρύθμιση για τα χρέη γιατί «ταβάνι» δεν υπάρχει

Στο σύνολο τους πλέον τα ληξιπρόθεσμα χρέη (παλιά και νέα) αγγίζουν τα 66 δισ ευρώ και αν συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 70 δισ ευρώ

ektiposi-forologikon-diloseon

Σε δρόμο χωρίς επιστροφή φαίνεται ότι έχει μπει πλέον η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο. Πλέον τα ληξιπρόθεσμα κάθε μήνα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και ακόμα δεν έχουν αποσταλεί τα φρέσκα εκκαθαριστικά σε 5 εκατομμύρια φορολογούμενους με 1 έως 4 χαράτσια στα εισοδήματα (φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελείας) και σε 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με το νέο «Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ).

Στο σύνολο τους πλέον τα ληξιπρόθεσμα χρέη (παλιά και νέα) αγγίζουν τα 66 δισ ευρώ και αν συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 70 δισ ευρώ.

Παρόλα αυτά η τρόικα επιμένει ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών για χρέη προς το Δημόσιο γιατί οι φορολογούμενοι θα πάψουν να πληρώνουν τους φόρους και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους!

Και το ερώτημα που γεννάται απλό: Μα τι περιμένουν εκεί στην τρόικα για να καταλάβουν ότι στη συντριπτική πλειονότητα τους οι φορολογούμενοι έχουν πάψει να πληρώνουν τους φόρους τους.

Και βέβαια δεν έχουν πάψει να τους πληρώνουν από άποψη, αλλά από προφανή αδυναμία. Έχουν πλέον μαζευτεί τόσα πολλά χρέη, υποχρεώσεις, φόροι, λογαριασμοί ενώ ταυτόχρονα οι μισθοί είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες. Με την προϋπόθεση πάντα βέβαια ότι καταβάλλονται οι μισθοί και δεν είναι είτε στο έναντι είτε στο “θα δούμε”.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ, στα 61,64 δισ ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το δημόσιο που είχαν συσσωρευθεί έως τις 31/12/2013 προστέθηκαν ακόμα 4,325 δισ ευρώ από την αρχή του έτους. Τα πράγματα μάλιστα γίνονται ακόμα δυσκολότερα καθώς από τα νέα χρέη έχει εισπραχθεί μόλις το 10,10% έναντι μνημονιακού στόχου 16% έως το τέλος του Ιουνίου.

Η λογική όμως που έχει η τρόικα και λέει ότι αν γίνει και νέα ρύθμιση θα πάψουν να πληρώνουν ακόμα και αυτοί που μπορούν δεν έχει πλέον καμία επαφή με τη πραγματικότητα.

Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουν εκεί στην τρόικα είναι ότι ακόμα και αν υπάρχουν εταιρίες ή ιδιώτες που έχουν τέτοια πρόθεση, είναι στο χέρι της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών να τους ελέγξουν και αν δουν ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση να μην τους εντάξουν. Και μάλιστα να μην τους εντάξουν όχι μόνο σε αυτή αλλά και σε καμία άλλη από τις επόμενες που θα έρθουν στο μέλλον, προς παραδειγματισμό.

Έτσι θα μπορέσουν να αποφασίσουν για μια νέα ρύθμιση “φιλική” προς τους οφειλέτες, ώστε να τους διευκολύνουν να πληρώσουν τα χρέη τους. Αλλίως τα ληξιπρόθεσμα θα συνεχίσουν να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και ταβάνι δεν θα βρουν ποτέ.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By