Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέα συνάντηση με την τρόικα για τα εργασιακά

Η περικοπή του μη μισθολογικού κόστους ψηλά στην ατζέντα για τις διαπραγματεύσεις

fosphotos.com | Angeliki Panagiotou
fosphotos.com | Angeliki Panagiotou

Σε εξέλιξη είναι από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής η νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, με τα δύο βασικά ζητήματα να είναι οι απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επιθυμούν νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του υπουργικού βέτο στις ομαδικές απολύσεις, και δεν δέχεται πως  αυτό έχει ατύπως καταργηθεί, καθώς έχει αντικατασταθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ).

Πρέπει να σημειωθεί πως ο υπουργός Εργασίας είχε το βράδυ της Πέμπτης συνεργασία με τον κ. Στουρνάρα, προκειμένου να προετοιμάσουν τη σημερινή συνάντηση.

Σε αυτή εξετάσθηκαν με λεπτομέρειες όλα τα επιχειρήματα και οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για τις ομαδικές απολύσεις και τη διαδικασία εφαρμογής της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9%, αρχής γενομένης από το προσεχές καλοκαίρι.

H μείωση των εισφορών θα αφαιρέσει ετησίως από τον ΟΑΕΔ πόρους 350 εκατ. ευρώ. Η καθαρή δε απώλεια για το υπόλοιπο του 2014 υπολογίζεται στο ποσό των 120 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα απολεσθέντα ποσά θα καλυφθούν εν μέρει από τη δυναμική που θα προκαλέσει το μέτρο, αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το επόμενο 48ωρο ο υπουργός Οικονομικών θα έχει διαρκείς συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το προσεχές Eurogroup δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και ότι η ελληνική πλευρά αναμένει «κατ” ελάχιστον» μια δήλωση της τρόικας περί επαρκούς προόδου των διαπραγματεύσεων.

Εάν μέχρι την Κυριακή δεν υπάρξει συμφωνία για το επικαιροποιημένο μνημόνιο τότε η έγκριση για την δόση θα δοθεί από το Eurogroup το πιθανότερο μέσω τηλεδιασκέψεως ή σε επόμενη συνεδρίασή του (στην Αθήνα την 1η Απριλίου).

By