Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Νέα σχέδια για «κούρεμα» χρέους

Το ΔΝΤ σχεδιάζει ένα μηχανισμό για την αναδιάρθρωση χρέους κρατών με βάση την ελληνική εμπειρία, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung

dntΈνα νέο μηχανισμό για την αναδιάρθρωση χρέους κρατών με βάση την ελληνική εμπειρία φέρεται ότι σχεδιάζει το  ΔΝΤ σύμφωνα με  δημοσίευμά της Süddeutsche Zeitung.

Εκπρόσωπος του ταμείου παραδέχθηκε σε σχετική ερώτηση ότι τον περασμένο Απρίλιο ανατέθηκε σε επιτροπή ειδικών η μελέτη, ωστόσο ακόμη δεν έχουν κατατεθεί πλήρεις προτάσεις.

Η βάση της ανάθεσης είναι ένα έγγραφο που χρονολογείται από την περασμένη άνοιξη και εκεί οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι «συχνά οι αναδιαρθρώσεις χρέους στην πράξη είναι μικρής έκτασης και υλοποιούνται με υπερβολική καθυστέρηση». Έτσι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος να καταστεί βιώσιμο το χρέος και να αποκατασταθεί η πρόσβαση των πληττομένων χωρών στις αγορές κεφαλαίων, αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, που επικαλείται η εφημερίδα του Μονάχου.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ σ την Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, είχε τονίσει ότι για πολύ καιρό κυριαρχούσε η άποψη ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει χωρίς κούρεμα του χρέους. Όταν έγινε αντιληπτή η πλάνη το 2011 απαιτήθηκε ένας ολόκληρος χρόνος μέχρι να παραιτηθούν οι ιδιώτες πιστωτές από ένα μέρος των αξιώσεών τους.

Έτσι ως συνέπεια από την ελληνική εμπειρία, οι ειδικοί του ταμείου σχεδιάζουν στα επόμενα σχέδια αναφορικά με αναδιαρθρώσεις χρεών να εισαγάγουν μια χρονικά περιορισμένη «φάση ακινησίας». Στη φάση αυτή οι ιδιώτες πιστωτές δεν θα επιτρέπεται να πωλούν τα κρατικά ομόλογα που διαθέτουν. Και με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση της πληττόμενης χώρας θα έχει τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές τους όρους και το εύρος ενός κουρέματος. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αυστηροποίηση των κανόνων, μέσω των οποίων οι μη πρόθυμοι κάτοχοι ομολόγων θα εξαναγκάζονται να παραιτούνται από τις αξιώσεις τους. (CAC, Ρήτρα συλλογικής δράσης).

Εάν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή θα πρόκειται για μια ετεροχρονισμένη νίκη για την Ανν Κρούγκερ, πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ, που πρότεινε το 2001, λίγο πριν την χρεοκοπία της Αργεντινής, παρόμοιο σχέδιο, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By