Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Νέες δυσάρεστες ειδήσεις λίγο πριν την άφιξη Σόιμπλε

Χρηματοδοτικό κενό 10 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλύψει η Ελλάδα στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ μία ημέρα πριν την άφιξη Σόιμπλε στην Αθήνα.

maximou-shadowΤην ώρα που η κυβέρνηση ελπίζει σε καλές ειδήσεις από την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την οποία το Μαξίμου επιχειρεί να αξιοποιήσει με στόχο επικοινωνιακή επανεκκίνηση, τα μηνύματα που έρχονται από τη Γερμανία κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι.
Δημοσιεύματα σε Sueddeutsche Zeitung, Die Welt, Handelsblatt και Frankfurter Allgemeine Zeitung διαπιστώνουν νέα «τρύπα» χρηματοδότησης της Ελλάδας ύψους έως και 10 δισ. ευρώ. Η Sueddeutsche Zeitung επικαλούμενη πηγές της Κομισιόν αναφέρει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να αποφασίσει πως θα διαχειριστεί το νέο χρηματοδοτικό κενό μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών πάντως δεν αναμένονται ανακοινώσεις επί αυτού του θέματος την Πέμπτη, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ των γερμανικών εφημερίδων: «Ο

ύτε θα δώσει υποσχέσεις, αλλά ούτε και θα αφήσει το πρόγραμμα να τιναχτεί στον αέρα». Η «τρύπα» στη χρηματοδότηση της Ελλάδας πάντως θα βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς όπως έχει γράψει το www.thepaper.gr η κυβέρνηση σκοπεύει να καλύψει το κενό με  τα «περισσευούμενα» 13 δισ. από πακέτο των 50 δισ. ευρώ που είχαν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών, μετά τα νέα stress tests στα οποία θα υποβληθούν τα πιστωτικά ιδρύματα τον Σεπτέμβριο.

Η Sueddeutsche Zeitung σημειώνει επίσης ότι εάν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η Ευρωζώνη δεν έχει αποφασίσει με ποιο τρόπο θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απειλεί να διακόψει τη δική του χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

«Μόνο εάν τον Σεπτέμβριο είναι σαφές ότι η Αθήνα θα διαθέτει ρευστότητα και μετά το μέσο του 2014, θα παραμείνει το ΔΝΤ ως δανειστής. Εάν φύγει, η Αθήνα θα χάσει τα χρήματα για τα οποία το Ταμείο είχε δεσμευθεί ως το 2016 και, επιπλέον, χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, οι οποίες συνέδεσαν την δική τους βοήθεια με την συμμετοχή του ΔΝΤ, θα πρέπει, επομένως, να φύγουν από το πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει ειδικότερα.

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι για το 2013 οι δανειστές αναμένουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ενώ  αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα έξοδα, τα οποία βρίσκονται υπό έλεγχο, αλλά τα έσοδα, με την πορεία των οποίων η Κομισιόν δεν είναι ικανοποιημένη. Ως μεγαλύτερο πρόβλημα χαρακτηρίζει τη Διοίκηση, η οποία δεν έχει σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By