Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Νέες επαφές Αναστασιάδη- Έρογλου για το Κυπριακό

Τη δεύτερη συνάντησή τους αφότου άρχισε, στις 11 Φεβρουαρίου, η νέα φάση διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, θα έχουν σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης

anastasiadis_eroglou660_0

Τη δεύτερη συνάντησή τους αφότου άρχισε, στις 11 Φεβρουαρίου, η νέα φάση διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, θα έχουν σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου. Στη συνάντηση θα γίνει ανασκόπηση της έως τώρα πορείας των συνομιλιών των διαπραγματευτών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, κυρίων Μαυρογιάννη και Οζερσάι. Στόχος του κ. Αναστασιάδη είναι να βρεθεί ο τρόπος για να γίνει ο διάλογος πιο αποτελεσματικός, καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά εκτιμά ότι οι τουρκοκυπριακές θέσεις αποκλίνουν από το κοινό ανακοινωθέν για τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος την Τετάρτη θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, εκτιμά ότι η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, με διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, δεν δημιουργούν αισιοδοξία και περιθώρια για, αμοιβαία αποδεκτή, συμβιβαστική λύση εντός του 2014. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί ανέφικτη, παραπλανητική και καθαρά επικοινωνιακή την επιμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς να αρχίσει σύντομα ένα « πάρε-δώσε». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θεωρεί ότι η λύση θα είναι πολύ πιο εφικτή αν σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, βελτιωθεί η κυπριακή οικονομία, ξεκαθαρίσει ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής, καθώς και οι προθέσεις του Ισραήλ για αγωγό προς Τουρκία ή τερματικό, διαφανεί, αν θα υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας την άνοιξη του 2015.

By