Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέες επαφές με την τρόικα την Κυριακή

Η κυβέρνηση θέλει να «τρέξει» τις διαπραγματεύσεις μέχρι το επόμενο Eurogroup

Troika at meeting with Greek Prime Minister  /  ????????? ???????????? ?? ??? ??????

Εκ νέου συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο θα έχουν οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα το απόγευμα της Κυριακής, με την κυβέρνηση να θέλει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις μέχρι την επόμενη καθορισμένη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ, στις 10 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε ισχύ το ενδεχόμενο να χρειαστεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 17 Μαρτίου, αφού παραμένουν ανοιχτά αρκετά καυτά μέτωπα.

Ένα από τα «όπλα» της κυβέρνησης στις διαβουλεύσεις είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, για το οποίο οι δανειστές επιμένουν να μην αναδιανεμηθεί ολόκληρο.

Ειδικότερα, ζητούν να δεσμευθεί σημαντικό μέρος του, ώστε να καλυφθούν τυχόν ανάγκες από δικαστικές αποφάσεις που θα αφορούν τα ειδικά μισθολόγια και οι οποίες ενδέχεται να δημιουργήσουν νέες τρύπες στον προϋπολογισμό.

Επίσης, οι δανειστές εξακολουθούν να ζητούν ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη της τρύπας από τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία για τις προτάσεις που ΟΟΣΑ.

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι οι πολύ καλές επιδόσεις του 2013 καλύπτουν το «κενό» για το 2014 και, κατ” επέκταση δεν απαιτείται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το τρέχον έτος.

«H μάχη είναι δύσκολη, πολλά θέματα είναι ανοικτά, αλλά έχουμε “όπλα”. Τα δημοσιονομικά πάνε πολύ καλύτερα, και στα διαρθρωτικά, παρά τις επιμέρους καθυστερήσεις, έχουμε μεγάλη βελτίωση. Το δείχνουν οι δείκτες ανταγωνιστικότητας και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Οι δανειστές πρέπει να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας μας» δήλωσε στη Realnews o υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
By