Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέος κύκλος συναντήσεων της Τρόικας με υπουργούς

«Στο επίκεντρο τα μεγέθη του προϋπολογισμού και τα προαπαιτούμενα»

troika600_161213ii

Διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς θα έχει σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών η Τρόικα, προκειμένου να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων, πριν την αναχώρηση της την Πέμπτη. Νωρίτερα,  οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν με τον εθνικό συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε.

Αυτή την ώρα, οι επικεφαλής της τρόικας μετέχουν στη συνεδρίαση του συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος (από ελληνικής πλευράς, μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, καθώς και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών). Στις 14.00 θα συναντηθούν με τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο και στις 15.00 με τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Ο κύκλος των συναντήσεων θα κλείσει στις 16.00 με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Εν τω μεταξύ , οι εκπρόσωποι των δανειστών μελετούν ενδελεχώς τα μεγέθη του προϋπολογισμού και την προβολή τους στα επόμενα χρόνια, με βάση και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Η τρόικα πιέζει, για να επιταχυνθούν τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μία θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας το φθινόπωρο. Στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη φέρονται να πίεσαν για να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» που θα προκύψουν από τις δικαστικές αποφάσεις αποκατάστασης των μισθών και των συντάξεων στα ειδικά μισθολόγια.

Επιπλέον, ζητούν απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, αλλαγή του νόμου για τις απεργίες, 6.500 απολύσεις στο Δημόσιο το 2014, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, των ασφαλιστικών ταμείων, περαιτέρω απελευθέρωση αγοράς ενέργειας και φυσικού αερίου, κατάθεση του δασικού νόμου.

By