Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέο «άκυρο» από την Ελβετία για τις ελληνικές καταθέσεις

«Να ισχύσει το βρετανικό μοντέλο» επιμένει ο Στουρνάρας

stournaras

Νέα «πόρτα» από την Ελβετία φαίνεται ότι «τρώει» η ελληνική κυβέρνηση, καθώς μετά από τη συνάντηση που είχε ο Γιάννης Στουρνάρας με την Ελβετίδα ομόλογο του, φαίνεται ότι η χώρα – φορολογικός «παράδεισος» περιορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο να εισπραχθούν φόροι από «μαύρες» ελληνικές καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες.

Οι επαφές των δύο υπουργών Οικονομικών ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, με την Ε. Σλουμπφ να αναφέρει να σημειώνει «μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν για μη φορολογηθέντα χρήματα σε ελβετικές τράπεζες, εμφανίζονται παρωχημένα, πρέπει να κινηθούμε προς άλλη κατεύθυνση και αυτό θα κάνουμε».

Η Ελβετίδα υπουργός εξέφρασε τη βούληση της Ελβετίας για την ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με τις καταθέσεις από δω και πέρα, κάνοντας αναφορά στις σχετικές συμφωνίες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και του G20, αλλά δεν άφησε κανένα περιθώριο επανάληψης του Βρετανικού μοντέλου φορολόγησης και για την Ελλάδα.

Παρά τις αλλεπάλληλες αναφορές της κ. Σλουμπφ στο «παρωχημένο» μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας συνέχισε να τονίζει ότι «εμείς εμμένουμε και στο παρελθόν με ένα τρόπο δίκαιο. Θέλουμε να ισχύσει το Βρετανικό μοντέλο» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας καλωσορίζοντας βεβαίως την πρόθεση της ελβετικής πλευράς για εφεξής ανταλλαγή πληροφοριών.

Η κ. Σλουμπφ δεν απάντησε όπως ήταν αναμενόμενο σε ερώτηση για το ύψος των κρυφών ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, ενώ σε ερώτηση για το αν έχει παρατηρηθεί φυγή καταθέσεων από τις ελβετικές τράπεζες όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα σημείωσε διπλωματικά πως «η πολιτική δεν έχει εικόνα του τι συμβαίνει στις τράπεζες, για αυτά τα θέματα είναι αρμόδιος ο φορέας επίβλεψης των τραπεζών». Πρόσθεσε δε πως γενικά δεν έχουμε διαπιστώσει κύμα μαζικής φυγής καταθέσεων αλλά υπάρχει η τάση αρκετοί καταθέτες, όπως Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί να γνωστοποιούν το ύψος των καταθέσεών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Στουρνάρας έριξε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και το χαρτί της ισομερούς συμμετοχής όλων των Ελλήνων στα βάρη της κρίσης, αλλά δεν φάνηκε να ιδρώνει το αυτί των Ελβετών. «Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί μεγάλες θυσίες, ζητάμε τη συνδρομή της Ελβετίας ώστε οι Έλληνες που έχουν μη φορολογηθέντα χρήματα στην Ελβετία να φέρουν και αυτοί ένα μέρος του βάρους…» σημείωσε αρκετές φορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις οι ελληνικές καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες κυμαίνονται μεταξύ 30 και 60 δισ. ευρώ.

Εφεξής οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την ελβετική πλευρά να βάζει στο τραπέζι έναν «οδικό χάρτη» αγνώστων λοιπών στοιχείων και την ελληνική να επιμένει στο βρετανικό μοντέλο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By