Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέο αιματοκύλισμα στην Ουκρανία

Ένοπλη μάχη στο Σλαβιάνσκ

0,,17588608_303,00

Περίπου 2 με 4 άτομα έχασαν τη ζωή τους το πρωί της Πέμπτης στην πόλη του Σλαβιάσνκ στην ανατολική Ουκρανία, όταν άνδρες του ουκρανικού στρατού προσπάθησαν να ανακαταλάβουν την πόλη που βρίσκεται εδώ και εβδομάδες υπό την κυριαρχία αυτόνομων φιλορώσων.

Το ρωσικό πρακτορείο RiaNovosti κάνει λόγο για 4 νεκρούς.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Μαριούπολη, σκοτώθηκαν 5 αυτονομιστές.

Εξάλλου, οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται πως κατέλαβαν το δημαρχείο της Μαριούπολης, μιας ακόμα πόλη στα ανατολικά της χώρας που είχαν καταλάβει οι αυτονομιστές.

«Το δημαρχείο απελευθερώθηκε» έγραψε ο Ουκρανός ΥΠΕΣ Αρσέν Aβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook, δεσμευόμενος να δοθεί «σκληρή απάντηση, μέχρις εξοντώσεως, στους τρομοκράτες». Το κτίριο είχε καταληφθεί από τις 13 Απριλίου.

Η αστυνομία της Μαριούπολης διευκρίνισε με ανακοίνωσή της ότι τα ξημερώματα πραγματοποίησε επιχείρηση αφού είχε εντοπίσει ομάδα τριάντα ανδρών οπλισμένων με μπαστούνια του μπέιζμπολ που προσπαθούσαν να μπουν στο κτίριο για να ζητήσουν την απελευθέρωσή του.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως η χρήση βίας στην Ουκρανία θα έχει επιπτώσεις.

«Εάν οι σημερινές αρχές του Κιέβου το έκαναν αυτό, τότε πρόκειται απλά για μια χούντα, για ένα είδος εγκληματικής συμμορίας», συνέχισε ο Πούτιν.
Ακόμη, ο Πούτιν χαρακτήρισε τις κυρώσεις επιζήμιες για όλους, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν μεγάλη ζημία στην παγκόσμια οικονομία και να πλήξουν και εκείνους που τις επιβάλουν.
Εν τω μεταξύ, τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από ένα σημείο που είχαν καταλάβει νωρίτερα σήμερα βόρεια της πόλης Σλαβιάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, και οι φιλορώσοι αυτονομιστές το έθεσαν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους και άρχισαν να το ενισχύουν τοποθετώντας αμμόσακους.
Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα, που υποστηρίζονταν από ελαφρά τεθωρακισμένα, αποσύρθηκαν από το φυλάκιο αυτό, σε έναν δρόμο κοντά στο χωριό Χρέστιστσε, δύο ώρες αφότου το κατέλαβαν με μια αιματηρή επιχείρηση η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, είχε αποτέλεσμα «έως και πέντε» άνθρωποι στις τάξεις των φιλορώσων αυτονομιστών να βρουν το θάνατο και να τραυματιστεί ένα στέλεχος των ουκρανικών δυνάμεων.
By