Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Νέο γκάλοπ φέρνει μπροστά το ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνει δημοσκόπηση της Pulse. που δημοσίευσε τη Δευτέρα η «Εφημερίδα των Συντακτών».

eklogesΠρόκειται για την πρώτη μέτρηση που φέρνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά μετά από σημαντικό χρονικό διάστημα, ενώ αντίθετα δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα της Κυριακής» έδινε στη Ν.Δ προβάδισμα μισής μονάδας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην έρευνα της Pulse, χωρίς αναγωγή ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 21% έναντι 19% της Νέας Δημοκρατίας, και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 13%, το ΠΑΣΟΚ με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3%.

Στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, δηλαδή με αναγωγή στα έγκυρα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,5%, η Νέα Δημοκρατία 21,5%, η Χρυσή Αυγή 14,5%, το ΠΑΣΟΚ 7,5%, το ΚΚΕ 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,5% και η Δημοκρατική Αριστερά 3,5%.

Σε μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Ιούνιο η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν μπροστά με 0,5% (23%-22,5%), και σήμερα βρίσκεται δύο μονάδες πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ (21,5%-23,5%). Το προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξηγείται από τη μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων του, η οποία φτάνει το 64%.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης άνοδο της Χρυσής Αυγής, η οποία στις ηλικίες 18-44 είναι δεύτερη μετά το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Ν.Δ έρχεται πρώτη μόνο στις ηλικίες άνω των 60. Ως προς τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, η Ν.Δ «αιμορραγεί» κυρίως προς τη Χρυσή Αυγή με το 11% των ψηφοφόρων της να μετακινείται προς το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου. Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας η ΔΗΜΑΡ, κινείται οριακά πάνω από το 3%, όριο εισόδου στη Βουλή. Σε άνοδο το ΚΚΕ, ενώ φθίνουσα πορεία ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ι 7% των ψηφοφόρων του προς τη Χρυσή Αυγή, 5% προς το ΚΚΕ και 3% προς τη Νέα Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να κερδίζει 1 στους 2 ψηφοφόρους από τη Συγγρού, σε αυτό το ισοζύγιο απευθείας μετακινήσεων.

By