Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Νέο δάνειο δε σημαίνει νέο μνημόνιο, υποστηρίζει ο Στουρνάρας

stournaras bouli oikonomikon

Νέο δάνειο δε σημαίνει νέο μνημόνιο, υποστηρίζει ο Γιάννης Στουρνάρας σε εφ όλης της ύλης συνέντευξη του.

Stournaras

Νέο δάνειο δε σημαίνει νέο μνημόνιο, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προαναγγέλλοντας ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθει η πολυαναμενόμενη ρύθμιση που θα προβλέπει τον συμψηφισμό των χρεών ιδιωτών – Δημοσίου.

«Καινούργιο δάνειο δεν σημαίνει χρεωκοπία. Εξαρτάται τι σημαίνει νέο μνημόνιο. Και άλλες χώρες δανείστηκαν δεν σημαίνει ότι είναι υπό την εποπτεία των δανειστών» υπογράμμισε ο κ.Στουρνάρας σε τηλεοπτική συνέντευξη του το βράδυ της Δευτέρας στο Star, υποστηρίζοντας ότι η καλύτερη λύση για τη χώρα μας είναι να πάει σε έναν μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής του χρέους της με χαμηλότερο επιτόκιο.

Στο ερώτημα πότε θα φύγει οριστικά η τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Η τρόικα θα φύγει όταν μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να βγούμε μόνοι μας στις αγορές. Δεν θέλω να κάνω τον μάντη αλλά αυτό θα γίνει σύντομα. Η τρόικα δέχεται ότι θα έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε χρήση της νομικής βάσης του Eurogroup που λέει ότι όταν και εάν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα τότε θα μπορούν οι εταίροι μας να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, περαιτέρω μέτρα μείωσης του χρέους».

Σημείωσε επίσης ότι: «Έχουμε αυτή τη στιγμή την προϋπόθεση να ζητήσουμε μείωση του χρέους. Βραχυπρόθεσμα μιλάμε για ανάκαμψη. Μακροπρόθεσμα μιλάμε για ανάπτυξη. Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης προβλέπουμε ότι από του χρόνου θα έχουμε θετικό ρυθμό και οδηγοί της ανάπτυξης θα είναι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις».

Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι έχει υπολογιστεί με βάση τις αυστηρότερες προϋποθέσεις: «Τα 340 εκατ. πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι απλώς πλασματικό νούμερο αλλά είναι υποεκτιμημένο με βάση τα πραγματικά δεδομένα».

Για την υψηλή φορολογία στα ακίνητα τη στιγμή που όλο και περισσότεροι μένουν άνεργοι και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι όποιος πολίτης δεν έχει να πληρώσει και μπορεί να το πιστοποιήσει τότε οι ΔΟΥ δεν θα τον υποχρεώσουν να δώσει χρήματα. «Γι’ αυτό έχουμε βάλει εισοδηματικά κριτήρια πλούτου. Εάν κάποιος δηλαδή δεν μπορεί να πληρώσει δεν υπάρχει κανείς να τον αναγκάσει. Στην Ελλάδα υπήρχε σχετικά πολύ χαμηλή φορολογία στα ακίνητα», πρόσθεσε. Ανέφερε επίσης ότι στόχος του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων που θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, είναι να μην φορολογούνται μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αλλά να υπάρχει και ένας μικρός φόρος στα οικόπεδα και ακόμη μικρότερος φόρος για τα αγροτεμάχια.

Για το ενδεχόμενο άρσης αναστολής των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη κατοικία, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι: «Δεν γίνονται πλειστηριασμοί. Για το πρώτο σπίτι θα βάλουμε παρά πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Ο φτωχός που έχει χτυπηθεί από την ύφεση δεν θα χάσει το σπίτι του. Αυτό που δεν θέλουμε είναι να δημιουργηθεί μία κουλτούρα στρατηγικών κακοπληρωτών. Δηλαδή άτομα που έχουν καταθέσεις 500.000 ευρώ και χρωστούν 200.000 ευρώ».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθούν τα τεκμήρια, τα οποία χαρακτήρισε «άδικα», ενώ εξήγησε ότι καταργήθηκε το αφορολόγητο προκειμένου οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωναν τα χαμηλότερα εισοδήματα, σε σχέση με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Για την διεκδίκηση από την Ελλάδα του γερμανικού κατοχικού δανείου ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η εισήγηση του οποίου αναμένεται. «Αφορά μια ιστορία του χθες. Μια ακριβή ιστορία του χθες. Εγώ εδώ είμαι για να δω το μέλλον. Αυτή τη στιγμή που πάμε να λύσουμε μία και έξω το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν είναι ίσως η καταλληλότερη στιγμή για το θέμα αυτό. Αφήστε να μας πει το Νομικό Συμβούλιο Κράτους ποιο είναι το νομικό ζήτημα αλλά θέλει προσεκτικό χειρισμό» είπε ο κ.Στουρνάρας.

Χαρακτήρισε δε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναγκαία, σημείωσε όμως ότι: «Από εκεί και πέρα εάν δεν γυρίσουν στις τράπεζες καταθέσεις, οι χορηγήσεις θα γίνονται με το σταγονόμετρο. Δηλαδή δεν αρκούν τα λεφτά που πήγαν στις τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίηση, που «βούλωσε» τρύπες».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By