Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Νέο κάλεσμα Τσίπρα στους βουλευτές της συμπολίτευσης

«Καλώ όλους του βουλευτές της συμπολίτευσης να ανοίξουν, ή να κρατήσουν ανοιχτή, την πόρτα της συνείδησής τους» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

tsipras800_291013i

Την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ενώ διαβεβαιώνει ότι η συντηρητική Ευρώπη θα αλλάξει πολιτική και «θα ΄ναι ντάλα μεσημέρι».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει έτος μηδέν το 2014 και λέει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί από Βουλή όπου θα έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ  καλεί εκ νέου τους βουλευτές της συμπολίτευσης να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Διαβάστε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:

Ουκ ολίγες φορές έχετε δηλώσει ότι τελειώνει το καντήλι της κυβέρνησης. Τώρα βάζετε ως αφετηρία εξελίξεων τις ευρωεκλογές;

Το πολιτικό, και ηθικό θα έλεγα, καντήλι αυτής της κυβέρνησης έχει τελειώσει προ πόλου. Δεν υπάρχει δέσμευσή τους που να μην παραβίασαν, ψέμα που να μην το είπαν, εκβιασμός που να μην τον άσκησαν. Η συμμαχία τους θρυμματίζεται μπροστά στα μάτια μας, ο λαός τούς γυρίζει την πλάτη, το πολιτικό σκηνικό ανασυντίθεται. Η κυβερνητική πλειοψηφία ξεκίνησε με 179 βουλευτές τον Ιούνιο, και τώρα έχει 154, αν τους έχει και αυτούς.

Και αυτή τη στιγμή κυβερνούν κάνοντας ότι δεν βλέπουν τι γίνεται στην κοινωνία. Νομοθετούν παρακάμπτοντάς τη Βουλή και τους θεσμούς. Έχουν χάσει κάθε ίχνος δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Οι ευρωεκλογές είναι ένα ορόσημο, γιατί το αποτέλεσμά τους θα είναι συντριπτικό για τα κόμματα του Μνημονίου. Και ένα αποτέλεσμα, τόσο απόλυτα καταδικαστικό για τους ίδιους και την πολιτική τους, δεν θα μπορούν να παραστήσουν ότι το αγνοούν. Η απόλυτη δεν επίγνωση αυτού του δεδομένου από τα στελέχη και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, πυροδοτεί άμεσα εξελίξεις. Με δύο λόγια οι ευρωεκλογές δεν θα είναι η αφετηρία εξελίξεων αλλά προδιαγεγραμμένο όριο που λειτουργεί προκαταβολικά ως καταλύτης εξελίξεων.

Καλείτε βουλευτές της συμπολίτευσης να καταψηφίσουν νομοσχέδια της κυβέρνησης. Αν κάποιος βουλευτής καταψηφίσει, σημαίνει ότι «ανοίγει» την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ;

Με την ευκαιρία και της ερώτησης αυτής καλώ όλους του βουλευτές της συμπολίτευσης να ανοίξουν, ή να κρατήσουν ανοιχτή, την πόρτα της συνείδησής τους. Να ακούσουν τη φωνή του πολίτη. Αν για την προπαγάνδα της κυβέρνησης η συνταγματική επιταγή να κρίνει και να ψηφίζει ο κάθε βουλευτής κατά συνείδηση αποτελεί προτροπή σε αποστασία, τότε οι λέξεις έχουν χάσει οριστικά το νόημά τους.

Και αν έφτασαν να ταυτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη συνείδηση, τότε αυτό είναι τιμή μας. Αλλά, εδώ δεν χωρούν παιχνιδάκια, γιατί η κοινωνία δεν αντέχει, ούτε συγχωρεί παιχνιδάκια. Ο,τι κι αν λέγεται, είναι πάρα πολλοί πλέον οι βουλευτές που δηλώνουν είτε μέσω διαρροών, είτε ακόμα και επωνύμως, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ρυθμίσεις όπως ο φόρος της ακίνητης περιουσίας, ή η επαναφορά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Τους καλούμε λοιπόν να το κάνουν. Όχι για να ανοίξουν κα΄ποιες πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επαναλαμβάνω, για να ανοίξουν, ή να κρατήσουν ανοιχτή, την πόρτα της δικής τους συνείδησης. Και όσο για τη δική μας πόρτα, ας μην ανησυχούν για την αριστερή μας αγνότητα οι αυτουργοί της πιο ετερόκλητης κυβερνητικής σύμπραξης που γνώρισε μεταπολιτευτικά ο τόπος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By