Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέο κούρεμα, νέο δάνειο ή έξοδος από το ευρώ;

Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, η Ελλάδα είναι πάλι πρώτο θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία θέτουν το ερώτημα: νέο κούρεμα, νέο δάνειο ή έξοδος από το ευρώ;

moneyΗ γερμανική εφημερίδα Die Welt γράφει ότι εφόσον οι Γερμανοί πολιτικοί αδυνατούν να αναλάβουν το κόστος μιας νέας στήριξης της Ελλάδας, η έξοδος της χώρας μας από την Ευρωζώνη δεν πρέπει πλέον να θεωρείται ταμπού.

«Εάν οι πιστωτές δεν παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους, τότε η Ελλάδα θα βυθιστεί στον βούρκο του χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση αμφισβητεί αυτά τα τόσο προφανή στοιχεία και αρνείται να συζητήσει τώρα για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας. Γιατί με ένα κούρεμα οι μέχρι πρότινος εγγυήσεις θα μετατρέπονταν άμεσα σε απώλειες δισεκατομμυρίων για τον εδώ φορολογούμενο. Και πώς θα εξηγήσει κανείς στους Γερμανούς ότι στη Γερμανία πρέπει να κλείνουν κολυμβητήρια, ότι δεν υπάρχουν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς αλλά και χρήματα για να φτιαχτούν οι δρόμοι, την ώρα που χρήματα από τα κρατικά ταμεία διοχετεύονται προς το Νότο της Ευρώπης; Δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν αρκούν, θα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις. Εν ανάγκη δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού ακόμη και η προσωρινή αποπομπή της Ελλάδας από το ευρω-κλαμπ», αναφέρει μεταξύ άλλων το σχετικό άρθρο.

Νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας προβλέπει το Tagespiegel, το οποίο χαρακτηρίζει τεράστια βαναυσότητα το ενδεχόμενο πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

«Η Bundesbank υπολογίζει ότι ήδη στις αρχές του επόμενου έτους η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας καθώς οι ρυθμοί προόδου στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, «δεν είναι ικανοποιητικοί». Υπάρχουν όμως κι άλλα: ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να μείνουν στο δρόμο», γράφει η γερμανική εφημερίδα. Περιγράφει δε αναλυτικά τη ζοφερή κατάσταση στη χώρα μας και προβλέπει κυβερνητική αστάθεια:

«Ήδη το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Με 27,6% η ανεργία έσπασε το Μάιο «νέο ρεκόρ». Οι αναγκαστικοί πλειστηριασμοί θα ήταν μια πρόσθετη κοινωνική βαναυσότητα. Δεν θα πρέπει λοιπόν να προκαλεί έκπληξη ότι υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις. Η σχετική συζήτηση θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού. Αρκετοί βουλευτές και των δύο κομμάτων έχουν προαναγγείλει ήδη ότι δεν θα συναινέσουν σε οποιαδήποτε χαλάρωση.»

Η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα είναι απλά ζήτημα χρόνου εκτιμά και η Süddeutsche Zeitung, δεδομένου ότι όπως σχολιάζει οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλοί, οι στόχοι που έχουν τεθεί ιδιαίτερα φιλόδοξοι, ενώ το χρέος πολύ υψηλό.

Η εφημερίδα του Μονάχου στο ερώτημα εάν θα υπάρξει νέο κούρεμα χρέους επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα θέμα που θα προκαλούσε πολιτική αναταραχή δεδομένου ότι αυτή τη φορά θα έπληττε κυρίως τους Ευρωπαίους φορολογούμενους και συμπεραίνει ότι πιθανότερο είναι  νέο δάνειο,  επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων και μείωση των επιτοκίων.

Πηγή: www.koolnews.gr, Süddeutsche Zeitung

(Visited 1 times, 1 visits today)
By