Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Νέο σκάνδαλο ρατσιστικής συμπεριφοράς στο ΝΒΑ!

Δεν πέρασαν 24 ώρες από την παραδοχή του ιδιοκτήτη των Χοκς, Μπρους Λέβινσον, για ρατσιστικό σχόλιο σε mail με τους συνεργάτες του, που οδηγεί σε αποχώρησή του από την ομάδα, και αποκαλύφθηκε και νέο περιστατικό διάκρισης στην Ατλάντα.

132232xlargeΟ προσωρινός υπεύθυνος λειτουργίας των «Γερακιών», Στιβ Κούνιν, ομολόγησε ότι η διοίκηση θα τιμωρήσει τον τζένεραλ μάνατζερ των Χοκς (και παλαίμαχο φόργουορντ) Ντάνι Φέρι, για ρατσιστική αναφορά του περασμένου Ιουνίου. Ο Φέρι ανέλυε την ελεύθερη αγορά του ΝΒΑ, για ενδεχόμενες προσθήκες στο ρόστερ και όταν έφτασε στον Λουόλ Ντενγκ, πρώην παίκτη των Μπουλς και Καβς (που υπέγραψε λίγο αργότερα στο Μαϊάμι), τόνισε ότι ο Βρετανός με καταγωγή από το Σουδάν φόργουορντ «έχει κάτι αφρικανικό μέσα του»… Ο κ. Κούνιν παραδέχθηκε πως η έκφραση ήταν «επιθετική και προσβλητική και η ομάδα θα λάβει τα μέτρα της». Ο Φέρι φέρεται να ξεστόμισε την απαράδεκτη αυτή κουβέντα σε τηλεφωνική συνομιλία με παράγοντα της Ατλάντα, εξηγώντας ότι «ο Ντενγκ είναι νέος, καλός, αλλά όχι και τέλειος παίκτης και έχει κάτι αφρικανικό μέσα του. Αν και αυτό δεν το λέω με άσχημο τρόπο…». Στο μεταξύ, εκπρόσωποι οργανώσεων κοινωνικών δικαιωμάτων και ιδρυμάτων κατά των διακρίσεων, ζήτησαν από το ΝΒΑ να μεσολαβήσει, ώστε να συναντηθούν με ανθρώπους των Χοκς, μετά την αποκάλυψη του mail του Λέβινσον.

132195xlargeΤο σχετικό ρεπορτάζ (από το basketblog.gr): Τα φαινόμενα ρατσισμού δεν έχουν τελειωμό στο ΝΒΑ και προφανώς δεν σταμάτησαν με την υποχρεωτική πώληση των Κλίπερς από τον Ντόναλντ Στέρλινγκ. Το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετμπολ του κόσμου «ταρακουνήθηκε» πάλι από μία νέα περίπτωση, καθώς ο ιδιοκτήτης των Χοκς, Μπρους Λέβινσον αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του και να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του, λόγω παραδοχής για ρατσιστικό σχόλιο… Ο ιδιοκτήτης της ομάδας της Ατλάντα παραδέχθηκε το σφάλμα του σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στον τζένεραλ μάνατζερ, Ντάνι Φέρι και τους συν-ιδιοκτήτες, Τοντ Φόουρμαν και Εντ Πέσκοβιτς, το 2012 και αποφάσισε να αποχωρήσει. Ο Λέβινσον, που αποκάλυψε οικειοθελώς το μήνυμα και το δημοσιοποίησε στη Λίγκα από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου, έγραψε πριν από δύο χρόνια μία ανάλυση για την (μικρή) προσέλευση κόσμου στο γήπεδο των «Γερακιών», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι λευκοί οπαδοί μας είναι πολυτιμότεροι από τους μαύρους»! Το μεσημέρι της Κυριακής απολογήθηκε, λέγοντας ότι «αν είστε θυμωμένοι με αυτό που έγραψα, είστε δικαίως. Το μήνυμά μου ήταν προκλητικό, απαράδεκτο και επιθετικό και προσβλητικό».

Ο ιδιοκτήτης των Χοκς, στην επιστολή του στον κομισάριο Άνταμ Σίλβερ, εξήγησε πως «επιχειρήσα να βάλω κάποια κουίζ στους οπαδούς μας, ώστε να διαπιστώσω τις προτιμήσεις τους. Ρωτούσα αν τους αρέσει η χιπ-χοπ μουσική ή η κάντρι. Αν τους αρέσουν οι μαύρες μαζορέτες περισσότερο από τις λευκές ή αν κάποιοι λευκοί φαν μας φοβούνται τους μαύρους… Και έγραψα αυτό το απαράδεκτο mail που κατέληγε στο ότι οι λευκοί φίλαθλοι είναι σημαντικότεροι από τους μαύρους. Εξήγησa στους ανθρώπους του ΝΒΑ ότι είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ πλήρως μαζί τους». Ο κομισάριος Σίλβερ, σχολίασε το θέμα, επισημαίνοντας πως «το ΝΒΑ πάντα είχε πολιτική εναντίον κάθε διάκρισης» και ουσιαστικά… χαιρέτησε την απόφαση του Λέβινσον, επισημοποιώντας ότι προσωρινός υπεύθυνος για την διοίκηση των Χοκς είναι ο διευθύνων σύμβουλος, Στιβ Κούνιν. Συμπληρώνοντας πως «ο κ. Κούνιν έχει την πλήρη στήριξη της Λίγκας». Ο Λέβινσον ήταν στην ηγεσία της ομάδας εδώ και 10 χρόνια και πλέον μένει να φανεί ποιοι θα ενδιαφερθούν για την αγορά του οργανισμού και ποιο θα είναι το αντίτιμο. Πριν από μερικούς μήνες, οι Μιλγουόκι Μπακς πωλήθηκαν αντί 550εκατ. δολ, ενώ η αξία τους στο Forbes ήταν 405εκατ.. Οι «Κλις», με αξία 575εκατ. στο Forbes παραχωρήθηκαν στον Στιβ Μπάλμερ αντί… 2δισ.δολ.(!) και πάντα σύμφωνα με το Forbes, η αξία των Χοκς ανέρχεται στα 425εκατ..

By