Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέο σχέδιο λιτότητας για την Πορτογαλία

Η πορτογαλική κυβέρνηση συμφώνησε με τους πιστωτές της για νέο πρόγραμμα λιτότητας.

portugal 01Σε συμφωνία με την Τρόικα κατέληξε την Κυριακή η πορτογαλική κυβέρνηση σχετικά με την εφαρμογή νέων προγραμμάτων λιτότητας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο του πρωτου σχεδίου μέτρων λιτότητας.

Τον Απρίλιο το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας έκρινε ως αντισυνταγματικά τα μέτρα και ακύρωσε το σχέδιο λιτότητας ύψους 1,3 δισ. ευρώ, από το συνολικό φετινό πακέτο μέτρων 5 δισ. ευρώ, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναζητήσει άλλες λύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της Λισαβόνας από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ το 2011.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το νέο πρόγραννα μπορεί πλεόν να προχωρήσει την έβδομη αξιολόγηση από την Ε.Ε. την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που αντιπροσωπεύουν τους χρηματοδότες της χώρας και να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο των 78 δισεκατομμυρίων που έχει να λαμβάνει η Λισσαβόνα από το Μάιο του 2011.

Μετά από αυτή τη συμφωνία, η Πορτογαλία έχει επίσης την ελπίδα ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα επιβεβαιώσουν σύντομα τη συμφωνία τους επί της αρχής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί.

By