Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό

Τουριστικά χωριά και εκτεταμένη χρήση της τουριστικής γης

fosphotos.com | Angeliki Panagiotou
fosphotos.com | Angeliki Panagiotou

Αέρα στα πανιά του real estate δίνει το νέο Χωροταξικό του τουρισμού, επιτρέποντας για πρώτη φορά τουριστικά χωριά και σύνθετα τουριστικά καταλύματα σε κάθε σπιθαμή γης, ακόμη και σε ακατοίκητα νησιά.

Ο νέος σχεδιασμός των τουριστικών επενδύσεων που εμπνέεται από το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας βάζει στον χάρτη της κρουαζιέρας την Πύλο, όπου βρίσκεται το πολυτελές resort του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, αφήνει στο υπουργείο Τουρισμού να καθορίσει τους όρους δόμησης σε Ρόδο και Κέρκυρα και κατηγοριοποιεί τα νησιά με έναν τρόπο που επιδέχεται πολλές βελτιώσεις, καθώς απουσιάζουν ουσιώδη κριτήρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα τουριστικά νησιά μπήκαν μετά τις τελευταίες αλλαγές δύο σφήνες: η Κίμωλος και η Ανάφη, χωρίς αιτιολόγηση, ενώ νησιά όπως η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Τήνος μετακινήθηκαν στην κατηγορία των νησιών με προβλήματα ανάπτυξης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης έχει υποστηρίξει ότι με το νέο χωροταξικό, το οποίο αναθεωρείται ύστερα από 4,5 χρόνια (το προηγούμενο είχε θεσμοθετηθεί από τον κ. Γιώργο Σουφλιά), δίνεται έμφαση στον ποιοτικό τουρισμό, περιορίζεται η διάσπαρτη δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων, η οποία πλέον κατευθύνεται σε οργανωμένους υποδοχείς, και εγκαταλείπεται το μοντέλο του μαζικού και χαμηλής απόδοσης τουρισμού, με στόχο την προσέλκυση των επενδυτών.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

(Visited 1 times, 1 visits today)
By