Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Νίκος Βούτσης στο ThePaper: Συνεργασία με ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αν…

«Θέλουμε το Κέντρο – παραμένουμε Αριστεροί».

[content_left title=»Ακούστε εδώ όλη την συνέντευξη του Νίκου Βούτση «][/content_left] Ο Νίκος Βούτσης,  γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για τις μετεκλογικές συνεργασίες, τα περί δεξιάς στροφής, αλλά και για το ποιες θα είναι οι πρώτες αποφάσεις μια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέντευξη στον Άγγελο Μόσχοβα

Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχθώ, ότι ο Νίκος Βούτσης είναι από τους λίγους ανθρώπους που εκτιμώ από την πολιτική σκηνή του τόπου. Όχι τώρα που είναι γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και στον προθάλαμο της εξουσίας. Από τότε που ο ΣΥΝ ήταν κόμμα του 3%. Διαθέτει αναλυτική σκέψη, στρατηγικό και τακτικό μυαλό, γνωρίζει από ίντριγκες και κομματικές ισορροπίες. Είναι χαμηλών τόνων, αλλά όποιος τον υποτιμά κάνει λάθος. Αποφεύγει την συχνή έκθεση στα ΜΜΕ, παρότι έχει να πει πράγματα. Όταν μιλά δημοσίως έχει έναν περίτεχνο λόγο που βρίθει υποννοουμένων. Η μακρόχρονη θητεία του στην Αριστερά τον έχει κάνει προσεκτικό, χωρίς να είναι αφυδατωμένος – τουναντίον. Τον συνάντησα στο περιστύλιο της Βουλής και είχαμε μια ημίωρη πολύ ενδιαφέρουσα – ελπίζω – συζήτηση. Χωρίς κραυγές και διακοπές, αναλύει τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Για μετεκλογικές συνεργασίες

Ο Νίκος Βούτσης καθιστά σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ, στις επόμενες εκλογές ό,τι κι αν γίνει δε πρόκειται να καταθέσει την διερευνητική εντολή που θα πάρει. Λέει ανοικτά, ότι θα συνεργαστεί με κάθε πολιτική δύναμη – πέραν της Δεξιάς και της Άκρας Δεξιάς (ΝΔ-Χρυσή Αυγή). Με άλλα λόγια, λέει ότι θα συνεργαστεί και με ΠΑΣΟΚ και με ΔΗΜΑΡ «εάν έχουν απεγκλωβιστεί από την στρατηγική του μνημονίου». Βλέπει «διεργασίες» (sic) στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας να αναπτύσσονται και αφήνει να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει (ή και προσβλέπει) σε τυχόν αποσκιρτήσεις ή διασπάσεις που θα προκύψουν από το χώρο αυτό.

Για τα περί δεξιάς στροφής

Απαντά στις εσωτερικές αιτιάσεις των συνιστωσών του κόμματος (Λαφαζάνης, Ρινάλτνι κλπ) περί «δεξιάς στροφής» του Αλέξη Τσίπρα το τελευταίο διάστημα. «Οι αντιρρήσεις που υπάρχουν, για μια «ρεαλιστική στροφή» όπως λένε, δεν έχουν βάση. Στο νέο μας ρόλο καθώς όλα δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να συμμετέχουμε στη επόμενη διακυβέρνηση, είμαστε υποχρεωμένοι να διαμορφώνουμε αυτή την πολιτική, μέσα σ’ έναν ρεαλιστικό οδικό χάρτη και ταυτόχρονα θα ανταποκρίνεται πλήρως στις δεσμεύσεις που έχουμε πάρει». Όταν τον ρώτησα «δεν είναι δηλαδή ρεαλιστική η διατήρηση ενός αριστερού προφίλ όπως το είχατε ως κόμμα του 3% ή και προεκλογικά στις τελευταίες εκλογές;» μου απάντησε αφοπλιστικά: «Όταν δεν είσαι στα πρόθυρα τις διακυβέρνησης έχεις την δυνατότητα και την άνεση – και δε σε ρωτάει κανείς και περί του αντιθέτου – να πεις το σύνολο του προγράμματος σου χωρίς να το βάλεις σε προτεραιότητες και σε έναν οδικό χάρτη. Όταν αναμετριέσαι (και τώρα αυτό γίνεται και μάλιστα σε αχαρτογράφητα εντελώς πεδία για τη δικιά μας Αριστερά) με το ενδεχόμενο της διακυβέρνησης, θα πρέπει τα ίδια θέματα να τα θέσεις σ’ένα βαθμό προτεραιότητας και να αναμετρηθείς με κρίσιμα ζητήματα (όπως πόρων ή αναγκών της κοινωνίας) όταν έρθει η ώρα να διαδραματίσεις έναν τέτοιο ρόλο.

Για το ποιές θα είναι οι πρώτες αποφάσεις μια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

«Εμείς λέμε

 και θα σας το πω και τώρα, ότι οι πρώτες μας αποφάσεις θα είναι ο κατώτατος μισθός, η κατώτατη σύνταξη, η μετενέργεια, το επίδομα του ΟΑΕΔ και προφανώς η κατάργηση του Μνημονίου από την ελληνική Βουλή και ταυτόχρονα η επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων μαζί με την αναπτυξιακή ρήτρα και όλα τ’ άλλα, μπορεί – και χτυπάω ξύλο να μη συμβεί – να χρειαστεί να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις να έρθουν νταλίκες με φάρμακα στην Ελλάδα! Αν έχει επισυμβεί – έστω και κατά ένα μέρος – αυτό που λέμε ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτό θα το δεις τότε. Μπορεί να δούμε και άλλα πράγματα τότε που θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις προτεραιότητες. Αυτό δε θα πει ότι χάνεις την αριστερή σου ψυχή ή το αριστερό σου πρόγραμμα. Ίσα-ίσα, προσπαθείς να τα εφαρμόσεις με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν κάθε στιγμή. Αυτού του είδους τον ρεαλισμό είμαστε υποχρεωμένοι απολύτως να ασκήσουμε».

Για το μεσαίο χώρο και το άνοιγμα προς το κέντρο

«Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Όμως δεν σκοπεύουμε να γίνουμε κέντρο ή κεντροαριστερά, ούτε σύγχρονη εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας όπως έχει αναφέρει η Αλ. Παπαρήγα. Ο δρόμος για την… κόλαση (λέει καθ’ υπερβολήν ο Βούτσης, εννοώντας την μετάλλαξη σε σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα) «χτίζεται και γεμίζει μόνο όταν πει κανείς πως δεν τον ενδιαφέρει ο χώρος του κέντρου».

Και προσθέτει κλείνοντας πονηρά το μάτι σε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: «Εάν οι δυνάμεις του κέντρου έχουν απεγκλωβιστεί από την στρατηγική του μνημονίου, μας ενδιφέρουν ως δυνάμεις συνεργασίας ή στήριξης του εγχειρήματός μας». Γίνεται και ακόμη πιο σαφής, όταν μιλά για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ «με όλες τις δυνάμεις του τόξου πέραν της δεξιάς και της άκρας δεξιάς», διαπιστώνοντας ότι «σε όλες αυτές τις δυνάμεις γίνονται διεργασίες λόγω των αναγκών της κοινωνίας» Εκτιμά μάλιστα ότι όταν έρθει εκείνη η ώρα «ακόμα και το ΚΚΕ που αρνείται τώρα μια τέτοια προοπτική μπορεί να επανατοποθετηθεί». Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ; «Έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές έως και ενθαρρύνουμε τις καταστάσεις επαναπροσδιορισμού στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων».

Για το τι σημαίνει πρακτικά η δέσμευση περί ακύρωσης του Μνημονίου

voutsis syriza

Επιμένει ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα ανάπτυξης, θα υπάρξει πάγωμα των τοκοχρεωλυσίων και κούρεμα μεγάλου μέρους του προγράμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ως κύριο στοιχείο την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Όσο για τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι των πιστωτών μας; «Αυτές έπονται χρονικά», απαντά, «διαφορετικά μι

λάμε για συντριβή της κοινωνίας». Εφόσον παγώσουν τα τοκοχρεωλύσια και υπάρξουν τα απαραίτητα πρωτογενή πλεονάσματα – όχι λόγω υφεσιακού περιβάλλοντος αλλά λόγω άνθισης της οικονομίας, τότε θα δούμε την αποπληρωμή. «Οι κρίσεις χρεών έχουν λυθεί πάντα πολιτικά» λέει. «Ο Λένιν τα πλήρωσε» του αντιτείνω. «Μετά όμως» απαντά. «Ναι, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση». «Ε, κι εμείς μετά…» γελάει. Υποστηρίζει δε ότι η ΕΕ θα δεχθεί τους όρους του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του φόβου του ντόμινο στις οικονομίες και στις αγορές.

 

Για τους Αντ. Σαμαρά, Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμο, Π. Πικραμμένο

«Δεν είναι ούτε προδότες ούτε πουλημένοι. Είναι ανοικτοί ή και θιασώτες των ιδεολογημάτων που ηγεμονεύουν στους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ. Πίστευαν ότι μέσω της εσωτερικής υποτίμησης- θα έρθει η ανόρθωση» λέει ήπια. Για το μέλλον της ευρωζώνης δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρος θεωρώντας την δήλωση περί δημοψηφίσματος από τον Βρετανό Πρωθυπουργό ως την έναρξη της συζήτησης για την Ευρωζώνη. «Το πραγματικό ερώτημα είναι κατά πόσο η Ευρωζώνη θα ζήσει για τους λαούς της και με τους λαούς της ή για τις τράπεζες και για συγκεκριμένα συμφέροντα μιας ολιγαρχίας σε ευρωπαϊκή κλίμακα» λέει σε άπταιστη αριστερή διάλεκτο.

Με ποιούς θα συγκρουστεί ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση

«Δεν πρόκειται να κάνουμε black list για συμφέροντα εκ προοιμίου αλλά θα βάλουμε κανόνες» λέει ο Νίκος Βούτσης φέρνοντας – προφανώς όχι τυχαία – το παράδειγμα για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.

Για τον εκλογικό νόμο

Προαναγγέλλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει «μόνο την απλή αναλογική», με καμία παραλλαγή ώστε το αριστερό κίνημα να έχει πλειοψηφία όχι μόνο στη Βουλή αλλά και στο λαό. Αν δεν ισχύσει, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Παρ’όλα αυτά, παραδέχεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκμεταλλευτεί το μπόνους του πρώτου κόμματος. «Εάν φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, δεν θα φταίμε εμείς, δεν θα εξαρτάται από εμάς» δηλώνει και προσθέτει ότι «οποιαδήποτε πατέντα συμμαχιών είναι καταδικαστέα» στοχεύοντας τον Πρωθυπουργό: «Ο Σαμαράς θέλει να μείνει σταθερός στον εκβιασμό που ασκεί στον δικό του χώρο για να παραμείνει πρώτο κόμμα» υποστηρίζει.

Για τις «κωλοτούμπες» του Αλέξη Τσίπρα

«Το θέμα δεν είναι ποιους βλέπεις και που πας αλλά τι λες. Όσο και αν ψάξει κανείς δεν θα μπορέσει να βρει διαφορετικές σκέψεις και απόψεις που θα οδηγούσαν στη λογική περί κωλοτούμπας. Η εξωστρεφής πολιτική και η επαφή με όλους και με όλα προσφέρει και στο προφίλ του κόμματος και στην ταυτότητα του και στην μελλοντική ενδεχομένως λειτουργία του Τσίπρα ως πρωθυπουργός» λέει ο Βούτσης και καταλήγει: «Δεν θα είχα αντίρρηση σε ομιλία του Τσίπρα στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μόνο θετικά θα έβγαιναν». · Την ώρα που τελειώναμε την συνέντευξη, πέρασε τυχαία ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης και ήρθε να μας χαιρετήσει. «Τον άκουσα να λέει για προσκλητήριο στις δημοκρατικές δυνάμεις. Αυτό είναι μεγάλο άνοιγμα: Κατατάσσει το ΠΑΣΟΚ στις δημοκρατικές δυνάμεις!» είπε με χιούμορ και έφυγε. Ειρήσθω εν παρόδω, ο Φ. Σαχινίδης δεν επιθυμεί να μετάσχει στην κυβέρνηση πλέον…

 

 

By