Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

«Ναι» στην τραπεζική ένωση λέει η Φέκτερ

Η Αυστρία στο πλευρό της Γερμανίας για αλλαγή στη συνθήκη της Ε.Ε.

fekteraustriaΤην πρόταση του Βερολίνου για αλλαγές στη συνθήκη της Λισσαβόνας ώστε να υπάρχουν κοινοί κανόνες για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών, υποστηρίζει η Αυστρία, δια στόματος της υπουργού οικονομικών Μαρίας Φέκτερ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους η υπουργός είπε, ότι η πρόταση για τροποποιήσεις  προκειμένου να καταστεί δυνατή η τραπεζική ένωση είναι σωστή και τη συμμεριζόμαστε.

Η Μαρία Φέκτερ  ανέφερε ότι πρέπει να εφαρμόζονται όλα τα στοιχεία της τραπεζικής ένωσης,  όχι μόνο η ενιαία εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, για να μπορέσουν οι χώρες να προσφύγουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) για άμεση ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών. Όπως υποστήριξε  είναι σε καλό δρόμοι οι συζητήσεις με τον επίτροπο Ανταγωνσιμού Χοακίν Αλμούνια σχετικά με την αναδιάρθρωση της κρατικοποιημένης τράπεζας Hypo Alpe Adria.

Η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας δήλωσε ότι η Hypo βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις για να πωλήσει τραπεζικές μονάδες της, κάτι που είναι δύσκολο λόγω των συνθηκών της αγοράς. «Πρέπει να έχετε κατά νου ότι η Hypo χρειαζόταν συνέχεια κρατική βοήθεια και ο επίτροπος Αλμούνια έχει τονίσει ότι μία τράπεζα που λειτουργεί στην αγορά και ανταγωνίζεται άλλες τράπεζες δεν μπορεί να λαμβάνει κρατική βοήθεια», δήλωσε η Φέκτερ, σύμφωνα με το Reuters .

By