Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ναι στο διάλογο λέει τώρα το καθεστώς Ασαντ στην Συρία

Αποδέχεται διάλογο με τους αντικαθεστωτικούς η Συριακή κυβέρνηση δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Διαλακτική εμφανίζεται η συριακή κυβέρνηση, έτοιμη να συζητήσει ακόμη και με τις ένοπλες οργανώσεις των αντικαθεστωτικών, την ίδια στιγμή που συνεχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις της με θύματα αμάχους έχουν προκαλέσει τις έντονες  αντιδράσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας αλλά και της Τουρκίας.

@fosphotos.com Alexandros Katsis
@fosphotos.com Alexandros Katsis

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρωσικό ITAR-TASS ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ο.Αλ Μουάλεμ δηλώνει πρόθυμος για διάλογο με όποιον επιθυμεί την έναρξη διαπραγματεύσεων ακόμη και με ένοπλες ομάδες. Η δήλωση προέκυψε μετά την συνάντηση με τον Rώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Αγκάθι όμως στην όποια προσπάθεια έναρξης διαλόγου αποτελεί η απαίτηση των αντικαθεστωτικών στην Συρία να παραιτηθεί ο νύν πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ πρίν από οποιαδήποτε συζήτηση.

Την ίδια στιγμή το καθεστώς  Ασαντ δέχεται εντονότατες πιέσεις. Η Γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ τόνισε – επιθεωρώντας στρατιωτική γερμανική βάση στην Τουρκία- ότι «τελειώνει ο πολιτικός χρόνος» του Σύρου προέδρου, ενώ σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Μπασάρ Αλ ‘Ασαντ για υποχωρητικότητας έναντι του Ισραήλ την ίδια ώρα που μάχεται εναντίον το λαού του. Να υπενθυμίσουμε ότι κύκλο επαφών για το θέμα της Συρίας πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζών Κέρι.

Υπενθυμιζούμε ότι η τελευταία επίθεση με πυράυλους εδάφους  – εδάφους που εξαπέλυσε ο κυβερνητικός στρατός σε προάστειο της βόρειας Συρίας είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 58 ανθρώπων ανάμεσά τους 36 παιδιά. [space size=»30″]

By