Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ναπολιτάνο: H Ευρώπη δεν μπόρεσε να απαντήσει στην οικονομική κρίση

 «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μια αμεσότερη σχέση με τους πολίτες και δεν αντέδρασαν στην κρίση με την πρέπουσα ταχύτητα», πρόσθεσε ο Ιταλός πρόεδρος

napolitano

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε να απαντήσει ικανοποιητικά στην οικονομική κρίση», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σε συνέντευξή του προς τη δημόσια τηλεόραση Rai Tre.

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μια αμεσότερη σχέση με τους πολίτες και δεν αντέδρασαν στην κρίση με την πρέπουσα ταχύτητα», πρόσθεσε ο Ιταλός πρόεδρος. Θεωρεί, πάντως, ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί, πλέον, να γυρίσει πίσω, παρά τους ευρωσκεπτικιστές. Και αυτό διότι «όσα έχουν οικοδομηθεί από οικονομικής, κοινωνικής, και πολιτιστικής απόψεως δεν μπορούν, με κανέναν τρόπο, να καταστραφούν».

Σύμφωνα με τον 80χρονο Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας «η αντεπίθεση των φιλοευρωπαϊστών πρέπει να βασισθεί σε όσα οικοδομήθηκαν στην Ευρώπη τα τελευταία εξήντα χρόνια, με κύρια αναφορά στο κοινοτικό δίκαιο, το οποίο μπορεί να παραλληλισθεί με την πρόοδο που αποτέλεσε το ρωμαϊκό δίκαιο».

Στην συνέντευξή του στο Rai Tre ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο τόνισε, επίσης, ότι «κάποιοι θεωρούν πως το κόστος του κοινωνικού κράτος είναι πλέον μη αντιμετωπίσιμο. Αλλά το μοντέλο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς είναι κάτι το οποίο δεν είναι δυνατόν να στερηθούμε».

«Η μείωση του δημόσιου χρέους πρέπει να συνεχισθεί όχι επειδή μας το ζητά η Ευρώπη, αλλά για να ευνοηθούν, κυρίως, οι νέοι. Η Ιταλία, κάθε χρόνο, πληρώνει ογδόντα δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους για το δημόσιο χρέος της», ολοκλήρωσε ο Ναπολιτάνο.

By