Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΝΑΤΟ: «Μεγάλες πιθανότητες» ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Οι δυνάμεις της Ρωσίας σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Ντονέτσκ

oukrania-simaia-ntonetsk

Ο Γ. Γ. του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν ανέφερε σήμερα πως θεωρεί ότι υπάρχει «υψηλή πιθανότητα» η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία, οι δυνάμεις της οποίας λένε ότι σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Ντονέτσκ, το ένα από τα δύο προπύργια των φιλορώσων ανταρτών.

Το Κίεβο ανακοίνωσε σήμερα ότι βρίσκεται στο «τελικό στάδιο» των επιχειρήσεων για την ανάκτηση του ελέγχου του Ντονέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης υπό τον έλεγχο των αποσχιστών. Η μάχη για την βιομηχανική μητρόπολη που πριν από το ξέσπασμα της σύρραξης είχε σχεδόν 1 εκατ. κατοίκους ίσως αποτελέσει σημείο καμπής στον πόλεμο που έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους ανεπηρέαστες από την παρουσία —σύμφωνα με το NATO— περίπου 20.000 Ρώσων στρατιωτικών στα σύνορα, που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια χερσαία εισβολή.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε προ ημερών ότι πέτυχε με διπλωματικά μέσα την αποτροπή μιας ρωσικής επέμβασης υπό το πρόσχημα της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Μόσχα ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή ότι ολοκληρώθηκαν τα στρατιωτικά γυμνάσια που διεξήγαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή.

Ωστόσο ο Ράσμουσεν τόνισε πως δεν υπάρχει ακόμη καμιά ένδειξη ότι η Ρωσία έχει αποσύρει τις δυνάμεις που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα. Ερωτηθείς πόσο σοβαρό θεωρεί τον κίνδυνο ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης, ο ΓΓ του NATO απάντησε ότι «υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα» να συμβεί.

«Βλέπουμε τους Ρώσους να μιλούν και να προβάλουν προσχήματα για μια τέτοια επιχείρηση, υπό την προκάλυψη μιας ανθρωπιστικής αποστολής, και βλέπουμε μια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διεξαχθούν τέτοιες παράνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο Ράσμουσεν.

Το NATO υποστηρίζει πως οποιαδήποτε ρωσική ανθρωπιστική αποστολή θα χρησιμοποιείτο ως πρόσχημα για να προστατευθούν οι αντάρτες σε δύο επαρχίες που αποκαλούν τη «Νέα Ρωσία», χρησιμοποιώντας έναν όρο του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Κίεβο κλιμακώνει τις επιχειρήσεις υπολογίζοντας στο ότι η Δύση θα αποτρέψει μια ρωσική παρέμβαση.

Σήμερα το Κρεμλίνο επανέλαβε ότι αποκλείεται να αρχίσει μονομερώς μια αποστολή για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η Μόσχα θα στείλει αρωγή μόνο στο πλαίσιο μιας διεθνούς αποστολής, κάνοντας μια δήλωση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια να καθησυχαστούν η Δύση και το Κίεβο με τη διαβεβαίωση ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να επιτεθεί.

Ο εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» Αντρίι Λισένκο κάλεσε νωρίτερα τους αμάχους να εγκαταλείψουν τις πόλεις Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα συνεχιστεί. Οι άμαχοι είναι συνετό να εγκαταλείψουν το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, η απελευθέρωση των οποίων επίκειται άμεσα», δήλωσε ο Λισένκο, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της κυβέρνησης, σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο. Ο ίδιος ανέφερε πως οι πολίτες μπορούν να εγκαταλείψουν τις δύο πόλεις μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Ακόμη, ο Λισένκο σημείωσε πως έχει «καταλάβει πανικός» τους «Ρώσους μισθοφόρους», λέγοντας πως δεν έχουν μια «ενιαία στρατηγική» όσον αφορά τη συνέχεια της σύγκρουσης.

Ο ηγέτης των φιλορώσων, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, είπε σε συνάντηση ότι «είμαστε έτοιμοι για μια ολομέτωπη επίθεση», ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, είπε επιπλέον πως οι αντάρτες έχουν επαρκή οπλισμό για να αντεπιτεθούν, και μάλιστα μέσα στις επόμενες δύο –  τρεις ημέρες.

Ο Ζαχαρτσένκο, που κατάγεται από την ανατολική Ουκρανία, αντικατέστησε τον Ρώσο υπήκοο Αλεξάντρ Μποροντάι στην ηγεσία της αυτοανακηρυγμένης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν με πυροβολικό τόσο το Ντονέτσκ όσο και το Λουγκάνσκ προκαλώντας απώλειες μεταξύ των αμάχων. Το δημοτικό συμβούλιο στο Ντονέτσκ ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν το σαββατοκύριακο από τους βομβαρδισμούς. Ο Λισένκο δήλωσε ότι έξι Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν μέσα σε 24 ώρες, συμπληρώνοντας πως συνολικά, έχουν σκοτωθεί 568 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων από την έναρξη των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία, τον Απρίλιο.

By