Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΝΑΤΟ: Το Κρεμλίνο εξοπλίζει τους αυτονομιστές

Ο γενικός γραμματέας του NATO έκανε λόγο χθες για σοβαρή κλιμάκωση της κρίσης εφόσον επιβεβαιωθεί  ότι τα άρματα  εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία

slaviansk_ukraine

Tο NATO  δημοσιοποίησε σήμερα  δορυφορικές φωτογραφίες που  εγείρουν, όπως σημειώνει,  υποψίες περί του ρόλου της Ρωσίας στη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στην ανατολική Ουκρανία,.

Οι εν λόγω εικόνες απεικονίζουν άρματα μάχης να προσεγγίζουν  σημείο προώθησης κοντά σύνορα με την ανατολική Ουκρανία.Ωστόσο η προέλευση των αρμάτων, τελεί υπό αμφισβήτηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσένι Αβάκοφ υποστήριξε ότι τα τεθωρακισμένα αυτά εισήλθαν στη χώρα από τη Ρωσία. Αντίθετα οι αντάρτες υποστηρίζουν  ότι ανήκουν στον ουκρανικό στρατό.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκτιμά  ότι οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία έχουν λάβει βαρύ οπλισμό και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία, μεταξύ των οποίων, άρματα μάχης και πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών.

Οι εικόνες από εμπορικό δορυφόρο τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο «εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της Ρωσίας στην υποκίνηση της αστάθειας στην ανατολική Ουκρανία και την ανάμιξή της στην μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού από τη ρωσική επικράτεια στην Ουκρανία», δήλωσε στρατιωτικός του NATO.

Μία από τις εικόνες   φέρει ημερομηνία 30ή Μαΐου. Σε αυτή  απεικονίζεται  μια ρωσική μονάδα ανεπτυγμένη κοντά στη νότια πόλη Ροστόβ επί του Ντον στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά δεν ήταν παρόντα άρματα μάχης, όπως δήλωσε  ο αξιωματικός.

Μια δεύτερη εικόνα από δορυφόρο που φέρει ημερομηνία 6η Ιουνίου, δείχνει ότι η μονάδα έχει αποχωρήσει στο πλαίσιο της ευρύτερης απόσυρσης δυνάμεων από την περιοχή.Ωστόσο  η εικόνα αποτυπώνει την παρουσία οκτώ αρμάτων μάχης.

Σε μια άλλη δορυφορική λήψη  με ημερομηνία 11η Ιουνίου, 10 άρματα μάχης είναι ορατά στο σημείο, τρία εκ των οποίων έχουν φορτωθεί σε φορτηγά. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει σύμφωνα με τον αξιωματικό του ΝΑΤΟ  ότι επρόκειτο να μετακινηθούν άμεσα οδικώς.Μία ημέρα μετά, το Κίεβο κατηγορούσε τη Μόσχα ότι επέτρεψε στους αυτονομιστές να μεταφέρουν τρία άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας από το ρωσικό έδαφος.

Εκείνη την ημέρα, ανταποκριτές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς είδαν δύο άρματα μάχης στη Σνίζνιε, μια πόλη στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό του NATO, τα άρματα T-64 που εμφανίστηκαν στην ανατολική Ουκρανία δεν φέρουν διακριτικά ή τη βαφή παραλλαγής που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός.

«Στην πραγματικότητα δεν φέρουν κανένα διακριτικό, κάτι που θυμίζει τις τακτικές που χρησιμοποίησαν ρωσικά στοιχεία τα οποία αναμίχθηκαν στην αποσταθεροποίηση της Κριμαίας», υποστήριξε ο εν λόγω αξιωματικός .

Ο γενικός γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν έκανε λόγο χθες για σοβαρή κλιμάκωση της κρίσης εφόσον επιβεβαιωθεί  ότι τα άρματα  εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία.

Η Ρωσία διαθέτει περίπου 2.000 βαριά άρματα μάχης T-64 τα οποία σταδιακά αποσύρει με σκοπό να καταστρέψει. Ωστόσο κατά τις εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ πολλά εξ αυτών παραμένουν πλήρως επιχειρησιακά.

 

By