Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ναυάγησε η ρύθμιση οφειλών σε 48 δόσεις

«Μόνο ένας στους δέκα οφειλέτες ανταποκρίθηκε στη ρύθμιση»

vroutsis1

Ούτε οι 48 δόσεις κατάφεραν να οδηγήσουν τους επιχειρηματίες στα Ταμεία για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στην Τρόικα από τους Διοικητές των Ταμείων είναι απογοητευτικά καθώς μόνο ο ένας στους δέκα οφειλέτες ανταποκρίθηκε στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σχεδόν οι μισοί εντάχθηκαν στη ρύθμιση, ωστόσο στη συνέχεια διαπίστωσαν πως αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και αποχώρησαν.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έδειξαν τη δυσαρέσκεια τους αλλά τους διεμηνύθη, σύμφωνα με πληροφορίες, πως τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα καθώς η ρευστότητα στις επιχειρήσεις είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με συνέπεια το ταμειακό πρόβλημα πλέον να γίνεται οριακό.

Στον ΟΑΕΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή,  μόνο ο ένας στους οκτώ οφειλέτες εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Ειδικότερα, σε σύνολο 750.000 ελευθέρων επαγγελματιών οι 368.772 έχουν οφειλές (σύνολο 7 δισεκατομμύριων ευρώ).

Από αυτούς οι 24.684 είναι στη ρύθμιση «νέα αρχή» (για να ρυθμίσουν 168,5 εκατομμύρια ευρώ) και οι 22.595 στην πάγια ρύθμιση, η οποία προβλέπει μικρότερο αριθμό δόσεων (για ποσό 75 εκατομμυρίων ευρώ). Περίπου 30.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αν και μπήκαν αρχικά σε μία από τις δύο ρυθμίσεις, στη συνέχεια σταμάτησαν να πληρώνουν.

Στο ΙΚΑ, περίπου το 40% όσων εντάχθηκαν στη ρύθμιση «νέα αρχή» (με τις έως και 48 δόσεις) σταμάτησαν να πληρώνουν. Υπολογίζεται ότι 60.000 επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση χρεών.

Εν τω μεταξύ σήμερα αναμένεται νέα κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα με αντικείμενο το σύνολο των ανοικτών θεμάτων (ενοποιήσεις ταμείων, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικές διατάξεις), ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το θέμα βελτίωσης της ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών.

Σημειώνεται ότι οι διοικήσεις των ταμείων έχουν επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη αύξησης των δόσεων σε συνδυασμό με την ελαστικοποίηση των όρων συμμετοχής.

By