Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ναυαγός επέζησε περιπλανώμενος 16 μήνες στον Ειρηνικό

Ο άνδρας κατάφερε παρέμεινε ζωντανός τρώγοντας χελώνες, πουλιά και ψάρια

nauagio_10

 Επί 16 μήνες κατάφερε να παραμείνει άνδρας ναυαγός ζωντανός στα νερά του Ειρηνικού, διασχίζοντας πάνω από 12.500 χιλιόμετρα από το Μεξικό. Ο άνδρας, με μακριά μαλλιά και γενειάδα, βρέθηκε την Πέμπτη όταν η εφτάμετρη βάρκα του χωρίς προπέλες, επέπλεε πάνω στον ύφαλο στην ατόλη Ebon, και εντοπίστηκε από δύο ντόπιους.

«Η κατάστασή του αρχικά δεν ήταν καλή, ωστόσο γίνεται όλο και καλύτερη» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Όλα Φελσταντ, Νορβηγός φοιτητής ανθρωπολογίας που κάνει έρευνες στην ατόλη Ebon, το νοτιότερο προπύργιο των νησιών Μάρσαλ.

Ο Φέλσταντ δήλωσε πως ο άνδρας, φορώντας μόνο ένα φθαρμένο παντελόνι, ισχυρίζεται ότι έφυγε από το Μεξικό με προορισμό το Ελ Σαλβαδόρ, τον Σεπτέμβριο του 2012, με ένα σύντροφο ο οποίος πέθανε στη θάλασσα πριν από μερικούς μήνες. Οι λεπτομέρειες για τον ναυαγό όσον αφορά την επιβίωσή του είναι ελάχιστες, καθώς ο άνθρωπος μιλά μόνο ισπανικά, όπως δήλωσε ο Φέλσταντ. Ωστόσο είπε πως το όνομά του είναι Χοσέ Ιβάν.

«Το πλοίο είναι σχεδόν κατεστραμμένο και μοιάζει να έχει παραμείνει στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο ερευνητής.

Ο Ιβάν ανέφερε στον Φέλσταντ ότι επέζησε τρώγοντας χελώνες, πουλιά και ψάρια και πίνοντας το αίμα της χελώνας όταν δεν έβρεχε. Στη βάρκα δε βρέθηκαν αλιευτικά εργαλεία και ο Ιβάν ισχυρίζεται πως έπιανε τις χελώνες και τα πουλιά με τα γυμνά χέρια του. Στο σκάφος βρέθηκε μια χελώνα, όταν εντοπίστηκε από τους ντόπιους.

Σύμφωνα με τον Φέλσταντ, οι ντόπιοι που βρήκαν τον Ιβάν, τον μετέφεραν στο απομακρυσμένο κύριο νησί της ατόλης. Έπειτα από την συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιονέ ντε Μπρουμ και την τηλεφωνική επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών στο Μαγιούρο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως αναμένουν τον ναυαγό να φτάσει στο Μαγιούρο. Το μοναδικό αεροπλάνο της κυβέρνησης που μπορεί να προσγειωθεί στο Έμπον είναι εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης, με αποτέλεσμα να έχει σταλθεί ένα σκάφος για να παραλάβει τον ναυαγό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Φέλσταντ, ο άνδρας,που μάλιστα έχει χαμηλή αρτηριακή πίεση, φιλοξενείται στο σπίτι του τοπικού συμβούλου όπου μια οικογένεια έχει αναλάβει την διατροφή του.

By