Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Να γιατί παίζουν τα χρήματά τους στο κρασί!

Richebourg, Romanée-Conti και Chateau Petrus απογειώνουν το διεθνές wine market! 

Της Λητώς Μησιακούλη

wineΤην ώρα που κάποιοι τύποι με γκρίζα βαρετά κουστούμια και αδιάφορες γραβάτες τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιο κρασί έχει το καλύτερο άρωμα ή την πιο ιδιαίτερη γεύση, πάντα με ύφος μπλαζέ, και φρύδια σηκωμένα όλο σοβαρότητα και στόμφο,  κάποιοι άλλοι… που είναι πονηροί παίκτες και που ξέρουν να παίζουν τα χρήματά τους στο κρασί, κάνουν… πάρτι!

“Εχοντας φυσικά, πιάσει στον ύπνο τους connoisseurs,  κι έχοντας βγάλει κέρδη χαρούμενοι πλέον, που η αγορά κινείται όλο και πιο ανοδικά, κατακτώντας  μία θέση στη λίστα με τις κορυφαίες εναλλακτικές επενδύσεις.

Τα αποτελέσματα από το τελευταίο sale Εκλεκτών και Σπάνιων Κρασιών που έκανε ο οίκος Sotheby’s στο Λονδίνο, τόνωσαν ιδιαίτερα το διεθνές wine market, εφόσον καταγράφηκε ποσοστό πώλησης σε όγκο (by lot) 90% και σε αξία (by value) 95%, με τζίρο 1.372.894 λίρες, πολύ παραπάνω από τα προγνωστικά.

Κορυφαίες τιμές!

Στην κορυφή βρέθηκαν 11 φιάλες Richebourg του 1970, του θρυλικού εμπόρου κρασιών Henri Jayer, οι οποίες αγοράστηκαν για 72.850 λίρες, διπλασιάζοντας μάλιστα, τις πρώτες εκτιμήσεις.

Όπως και στην αγορά τέχνης, η προέλευση παίζει τεράστιο ρόλο για την αξία του αντικειμένου, κάτι που γνωρίζουν καλά οι παίκτες της κατηγορίας.  Oτιδήποτε προέρχεται από τον Jayer είναι «εγγύηση», και αυτό είναι το κοινό μυστικό στο wine market.

Θετικά κινήθηκαν Romanee-Conti και Chateu Petrus, με τρεις φιάλες Romanee-Conti Βοργουνδίας  του 2008 να αγγίζουν τις  21.150 λίρες, και τρεις φιάλες Romanee-Conti του 2005 τις 28.200 λίρες.

Η συλλεκτική μανία ανέβηκε στα ύψη με ένα Chateau Petrus του 1967, που άγγιξε τις 14.100 λίρες. Οι ειδικοί το περιγράφουν ως ένα από τα πιο σπάνια της κατηγορίας, με γλυκιά γεύση και θεσπέσιο άρωμα.

Chateau PetrusRichebourg 1970

«Υπήρξε φρενήρης ανταγωνισμός»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου Sotheby’s, μεγάλη μάχη υπήρξε μεταξύ των πλειοδοτών από το  τηλέφωνο και εκείνων που χτυπούσαν μέσω διαδικτύου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του sale, o Stephen Mould, Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Κρασιού στους Sotheby’s, τόνισε πως τα κρασιά με προέλευση τον Henri Jayer  υπερδιπλασίασαν τις αρχικές τιμές εκτίμησής τους. «Υπήρξε φρενήρης ανταγωνισμός μεταξύ των πλειοδοτών που χτυπούσαν από το τηλέφωνο για να αποκτήσουν τα πολυπόθητα Romanee Conti και Chateau Petrus» παρατήρησε, αναφερόμενος επίσης και στην επιτυχία του Vega Sicilia.

To νέο ραντεβού των επενδυτών στο wine market είναι στις 7 Σεπτεμβρίου στο Χονγκ Κονγκ. Οι Ασιάτες άλλωστε αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της πελατείας των Sotheby’s στην κατηγορία και στα sales ξέρουν να παίζουν επιθετικά.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By