Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Να μειωθεί ο φόρος στα ξενοίκιαστα ακίνητα ζητούν οι ιδιοκτήτες

akinita

Η ΠΟΜΙΔΑ έστειλε επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

akinita
FOSPHOTOS

Μείωση της φορολογητέας αξίας κατά 50 % για τα ξενοίκιαστα ακίνητα ζητά η ΠΟΜΙΔΑ με σημερινή επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη φορολογία ακινήτων.

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι η ειδοποιός διαφορά του νέου φόρου που σχεδιάζεται με το «χαράτσι», είναι ότι αυτός θα επιβληθεί και στα μακροχρόνια απονεκρωμένα ακίνητα, δηλαδή ξενοίκιαστα καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, κατοικίες καθώς και οικόπεδα, αγροτεμάχια, αγνοώντας την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του φορολογούμενου πολίτη.

«Αποτέλεσμα θα είναι η «δήμευση» των περιουσιών τους μέσω των πλειστηριασμών που θα επισπεύσει το δημόσιο, αλλά και η τιμωρία τους με πολυετείς φυλακίσεις, αφού η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία δεν διακρίνει αν η μη πληρωμή φόρων γίνεται από άρνηση, ή από αντικειμενική αδυναμία πληρωμής τους, καταλήγει η ΠΟΜΙΔΑ.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.

 

Προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά

Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη

Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα                                          Αθήνα, 13.3.2013

 

ΘΕΜΑ: ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΙΚΙΑΣΤΑ Ή  ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ;

 

Αξιότιμοι κύριοι

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τη διελκυστίνδα για τη μετάβαση από το ΕΕΤΗΔΕ στο νέο «ενιαίο» φόρο για τα ακίνητα, τον «καυγά» δηλαδή που γίνεται «για το δικό τους πάπλωμα», χωρίς ποτέ κανείς να τους καλέσει να συμμετάσχουν στη συζήτηση για ένα θέμα που τους αφορά άμεσα και οι ίδιοι το γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον…

Επισημαίνουμε και πάλι ότι το φορτίο των 3,2 δις ετησίως είναι αδύνατο να πληρωθεί από την καθημαγμένη πλέον αστική ακίνητη ιδιοκτησία! Και ότι γι΄αυτό πρέπει όλοι να συμμετάσχουν στην πληρωμή του, καταβάλλοντας ο καθένας το φόρο που αντιστοιχεί στη δική του ακίνητη περιουσία, και όχι προσπαθώντας να τον επιρρίψει σε κάποιον άλλον. Κάθε εξαίρεση ή απαλλαγή από το φόρο επιβαρύνει αυτόματα τους υπόλοιπους φορολογούμενους, και ιδιαίτερα εκείνους που ήδη φέρουν το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος, χωρίς πια να έχουν τα αντίστοιχα μεγαλύτερα έσοδα.

Υπενθυμίζουμε ότι το «χαράτσι» ΕΕΤΗΔΕ αν και επιβλήθηκε μόνον στα οικονομικά ενεργά ακίνητα (ιδιοχρησιμοποιούμενα ή ενοικιαζόμενα), οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο και αδυναμία πληρωμής χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω των εξωπραγματικών φορολογικών συντελεστών του.

Η ειδοποιός διαφορά του «ενιαίου» φόρου με το ΕΕΤΗΔΕ, είναι ότι αυτός φαίνεται ότι θα επιβληθεί με τους ίδιους συντελεστές και στα μακροχρόνια απονεκρωμένα ακίνητα, ήτοι τα ξενοίκιαστα (καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, κατοικίες κλπ.) και τα λοιπά απρόσοδα. Δηλαδή ο νέος φόρος θα αγνοεί πλήρως την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του φορολογούμενου πολίτη, επιβάλλοντας κάθε χρόνο τεράστιες φορολογικές υποχρεώσεις σε φορολογούμενους οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν θα μπορούν να τις εξυπηρετήσουν! Αποτέλεσμα θα είναι η «δήμευση» των περιουσιών τους μέσω των πλειστηριασμών που θα επισπεύσει το δημόσιο, αλλά και η τιμωρία τους με πολυετείς φυλακίσεις, αφού η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία δεν διακρίνει αν η μη πληρωμή φόρων γίνεται από άρνηση, ή από αντικειμενική αδυναμία πληρωμής τους!

Για το λόγο αυτό προτείνουμε και πάλι η φορολογητέα αξία κάθε ακινήτου που κατά ολόκληρο το προηγούμενο οικονομικό έτος έχει δηλωθεί κενό στη φορολογία εισοδήματος (Εντυπο Ε2), να μειώνεται αυτόματα κατά 50% (συντελεστής 0,50), ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν το νέο φόρο! Επίσης να προβλέπεται έκπτωση τουλάχιστον 10% στην άμεση εφάπαξ εξόφλησή του!

Βοηθείστε λοιπόν με κάθε τρόπο τους φορολογούμενους να πληρώνουν τους φόρους τους, μην τους φορτώνετε με τους φόρους των υπόλοιπων, ιδιαίτερα σε ένα φόρο που μόνον «ενιαίος» δεν θα είναι, αφού ουδόλως καταργείται η κουστωδία των υπολοίπων 20 περίπου φόρων, τελών κλπ. που εξακολουθούν να σαρώνουν την ιδιοκτησία με 38 διαφορετικές μορφές (βλ. www.pomida.gr)!

 

By